Nanco Lekkerkerker

Stal de Broekstreek

Heirweg 2 – 9437 TB – Balinge

0646280899

2008

Cursus Nadja & Ralf Wohllaib verplaatst (26 december 2008)
Nieuwe datum: 14 & 15 maart 2009
Door omstandigheden is het cursus-weekeinde van Nadja en Ralf Wohllaib in het voorjaar verplaatst naar 14 & 15 maart. We weten dat er in dit weekeinde op veel plaatsen cursus gegeven wordt, maar in onze gezamenlijke agenda’s blijft weinig ruimte over om naar uit te wijken. Later in de tijd levert problemen op met de wedstrijdkalender en eerder geeft problemen met de conditie van de paarden. Dus voor wie interesse heeft ….

Voorlopige wedstrijd-agenda gepland (17 december 2008)
Vanavond zijn we maar eens gaan zitten voor onze voorlopige wedstrijdagenda van 2009. Vanuit het NSIJP werd voor de juryleden een voorlopige wedstrijd-agenda rondgestuurd om de beschikbaarheid aan te geven, en dat was aanleiding genoeg om eens te kijken welke wedstrijden we in 2009 wilden gaan rijden. Het lijkt een jaar te worden waarin je (wederom) keuzes moet maken. Op een aantal data in Nederland staan ook al interessante tournooien in Duitsland gepland, en zo zal het een beetje schipperen zijn tussen dicht bij huis blijven, reizen en vooral natuurlijk wat valt te plannen rondom onze dagelijkse werkzaamheden. Vooralsnog ziet de eerste helft van het seizoen er veel belovend uit.

En weer een buitenlandse uitnodiging (6 december 2008)
We schreven het al eerder, maar deze week kwam er weer een buitenlandse uitnodiging binnen. Dit maal voor de Hagener Tölttage 2009 in het weekeinde van 16 & 17 mei. Op de zaterdag zal er eerst een vijfgangen-demonstratie wedstrijd zijn waarbij de finale tijdens een grote show in de avond wordt verreden. En op zondag zal de inmiddels bekende Tölttag plaatsvinden. Manuela gaat in ieder geval rijden, en Nanco zal daar gaan jureren. Het lijkt een leuk afwisselend en enerverend paardensport-jaar te worden.

Kaartverkoop gestart – en goed uit de startblokken (6 december 2008)
De kaartverkoop is van de week van start gegaan. En alles lijkt er op dat deze goed uit de startblokken komt.

Voorbereidingen Kaartverkoop Horses On Ice! (23 november 2008)
Achter de schermen wordt er hard gewerkt om Horses On Ice 2009 in de lucht te krijgen. De website is klaar, de laatste hand moet gelegd worden aan de voorverkoop van de kaarten, ruiters worden uitgenodigd en melden zich aan. Het drukwerk wordt nu opnieuw verspreid met de nieuwe poster. Kortom, er lopen allerlei zaken. Naar verwachting start de kaartverkoop eind november.

Buitenlandse tournooien tijdig met uitnodigen (10 november 2008)
Traditioneel wordt in de maand november altijd de wedstrijdkalender voor het nieuwe jaar samengesteld in alle FEIF-landen. Langzamerhand druppelen dan ook alle data binnen en kunnen we een keuze maken waar we het komende jaar graag zouden willen rijden (en jureren). Opvallend vroeg dit jaar zijn ook de eerste uitnodigingen binnen komen valllen. Zo gaan we met Pasen in ieder geval naar Engeland om daar het Paastournooi van Edda Hestar te jureren, op het terrein van Nick Foot, en bijna traditiegetrouw staat het tournooi van Cilli Beuse in augustus ook al weer op de agenda.

Winterstop begint dit weekeinde (2 november 2008)
Dit weekeinde staat echt in het teken van het begin van onze winterstop. Was er vorige week nog alle drukte met de cursus van Ralf en Nadja. Deze week was er verder niets gepland, en hebben we heerlijk een rondje in het bos gereden. De paarden hebben min of meer de hele week kunnen genieten van een aantal vrije dagen. En hebben vooral gespeeld en op het gras gestaan. In de wintermaanden zal Manuela wel regelmatig onderweg zijn om in het weekeinde les te geven, maar is de druk van steeds onderweg zijn er wel een beetje af. Inmiddels begint onze agenda voor 2009 zich ook weer te vormen. Komen de eerste uitnodigingen binnen om te jureren in het buitenland, en hebben we met enige regelmaat onze handen vol aan het organiseren van de ijswedstrijd in Nederland. Al met al genoeg te doen in deze winterperiode.

Succesvolle cursus Nadja & Ralf Wohllaib (27 oktober 2008)
Het afgelopen weekeinde vond er in Spier een cursus plaats met het echtpaar Wohllaib. Tijdens een fantastische mooie en een wat druilerige herfstdag werd er door een tien-tal cursisten hard gewerkt om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten voordat het winterseizoen van start gaat. Veel cursisten deden ook al mee in april, en verbeterden duidelijk in hun prestatie. Het echtpaar Wohllaib is echt specialist in het oproepen van een positieve prestatie, gecombineerd met bruikbare tips die ook blijven hangen. Het werd een succesvol weekeinde waarbij velen naar huis gingen met een opgewekt gevoel en een dito paard. Komend voorjaar komen Nadja en Ralf opnieuw naar Nederland. Vermoedelijk zal het laatste weekeinde van maart dan de datum worden. Hierover op een later tijdstip meer. Wat ons betreft, is het een echte aanrader!!

Wickrath: Tussenfinale – leuk systeem (12 oktober 2008)
Op een relatief kleine wedstrijd waar weinig sport A – ruiters komen, maar waar voor het publiek het toch erg leuk is om zo veel mogelijk goede paarden te zien, is het idee van een tussenfinale een prima systeem. Het werkt als volgt: Sport B – ruiters rijden hun normale selectie. Eén derde van het totaal mag door naar de tussenfinale waar dan ook de sport A – combinaties worden toegevoegd. Deze groep rijdt een voorselectie zoals gebruikelijk bij een normale sport A – proef. De 5 of 6 besten strijden vervolgens in een “normale” finale.

Wickrath: geweldige sfeer en ambiance (12 oktober 2008)
Vorig jaar waren we al gevallen voor de sfeer en de ambiance van dit gemoedelijke verenigingstournooi, maar ook nu was het weer volop genieten. Een uitbundig publiek dat werkelijk op de banken gaat bij goede prestaties, en een staande ovatie voor de finalisten van een uitzonderlijk goede T2 – finale, zijn zo van die dingen die aangeven hoe het er in Wichrath aan toe gaat.
Wij zijn op donderdag vertrokken en kwamen bij schemer aan op een volledig nat terrein, dat was even slikken om die zware combinaties door een soort van drijfzand op zijn plek te krijgen, maar dat is gelukt. Op vrijdag was het direct aan de bak. Manuela had een redelijke töltproef, en behaalde de tussenfinale. De concurentie was echter zeer sterk, en daardoor was de 6e plek net buiten de A – finale het resultaat. Leuk was de terugkeer van Juliet ten Bokum met haar merrie Perna. Nadja Wohllaib met Tún wist met overtuiging te winnen. Nanco behaalde in de viergangen zijn beste seizoenresulaat (5,53 pt.) en in de tölt bereikte hij de B – finale. Fáfnir ontwikkelt zich de laatste maanden in rap tempo. Regelmatig deelnemen aan tournooien is voorwaarde om op normale wijze een wedstrijdproef te kunnen laten zien, in plaats van als een bezetene er van tussen te gaan. Dat doel is dit jaar redelijk bereikt. Manuela heeft op zaterdag nog een verdienstelijke vijfgangenproef gereden met als resultaat 5,93 pt. Het leverde net geen plaats op in de tussenfinale.

Examen Trainer – Instructeur Basis in Deurne (10 oktober 2008)
Afgelopen vrijdag vond in Deurne een examen plaats voor de trainer – instructeurs Basis. In Wickrath kon vervolgens feest gevierd worden, want Eva Beun en Anne Hiemstra behaalden allebei het examen.

Wickrath: laatste seizoen-start (5 oktober 2008)
Vorig jaar reden we ’s avonds laat naar Wickrath. In onze beleving kwamen we daar rond 23.00 uur aan. Stik donker, overal paarden en prikweitjes, een redelijk leeg parkeerterrein, midden in de stad, en verder geen mens meer te bekennen. Dan maar de prikweiden opbouwen op het parkeerterrein. De volgende ochtend bij licht bleek het een meer dan goede keuze geweest. Het tournooi bleek een van de leukste wedstrijden van het jaar te worden met een overweldigende sfeer en een uitzinnig publiek. De prestaties van onze paarden bleek toen ook boven verwachting te zijn, dus voor ons alle reden om uit te zien naar komend weekeinde.

Voorbereidingen HOI 2009 in volle gang (5 oktber 2008)
Buiten alle posters die dit seizoen door heel Europa zijn verspreid en de geheel vernieuwde website, is er verder nog niet zo heel veel te merken van een nieuwe Horses On Ice 2009. Echter, achter de schermen wordt al op volle toeren gedraaid om later deze maand echt van start te kunnen gaan met kaartverkoop en gerichte promotie. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de vernieuwde site en daar ook je mening achter te laten in enquete en gastenhoek.

Volop belangstelling voor cursus Nadja & Ralf Wohllaib (5 oktober 2008)
Konden we even geleden schrijven dat er nog een paar plaatsen vrij waren, deze zijn inmiddels allemaal opgevuld. Daar zijn we natuurlijk heel blij, en dat betekent dat het vast gezellige en goed gevulde dagen zullen worden. Voor de echte liefhebber die nu denkt te laat te zijn, altijd nog even bellen. Je weet maar nooit of er nog een plek vrij valt. Deelname is mogelijk vanaf 1 dag.

Nog enkele plaatsen voor cursus Nadja & Ralf Wohllaib (23 september 2008)
Tijdens het laatste weekeinde van oktober geven Nadja en Ralf Wohllaib weer cursus bij ons in Drenthe. Voor de liefhebber zijn er nog enkele (de laatste) plaatsen vrij. Voor wie interesse heeft, stuur nog even een mail en wij informeren je graag over de mogelijkheden van deze cursus. Deelname is mogelijk vanaf 1 dag.

Nieuwe website Horses On Ice binnen paar dagen actief (22 september 2008)
In de afgelopen weken is er hard gewerkt aan de nieuwe website van Horses On Ice 2009. Binnen enkele dagen zal deze site actief worden. Vooralsnog zal er nog steeds ook enige oude informatie te vinden zijn maar dat zal in de komende weken zeker gaan veranderen.

Weekeinde training bij Nadja en Ralf Wohllaib! (22 september 2008)
Zondagavond zijn we thuis gekomen van een heerlijk weekeinde trainen bij de familie Wohllaib. In een werkelijk prachtige omgeving hebben we 2 dagen bijzonder goede paarden mogen rijden en Fylkir na zijn trainingsperiode opgehaald. Nu de komende weken maar voorbereiden op Wickrath het laatste tournooi van dit seizoen om dan af te sluiten met een cursus van dit bevlogen echtpaar eind oktober. Om vervolgens de winter in te gaan naar 2009.

Ásti weer even op rust – Fylkir zondag weer thuis! (17 september 2008)
Afgelopen weekeinde hebben we onze jonge ruin Ásti weer teruggebracht naar zijn begrazingsland bij Floris en Anne Margreet. Na een aantal weken aan het werk te zijn geweest, door Franka grondig beleerd in alle basis-vaardigheden was het tijd om nog even een rustpauze in te lassen. Begin volgend jaar wordt Ásti dan verder doorgereden.
Fylkir was de afgelopen weken bij Ralf en Nadja Wohllaib ondergebracht met als doel deze trainingsstage komend weekend af te sluiten met de Hagener Iceline Fünfgangtag. Helaas gaat dit evenement door gebrek aan deelname niet door. Dus gaan we de komende dagen maar lekker even rijden in Duitsland, en vervolgens keren we weer huiswaarts.

Broekstreek – paarden doen het goed in Meppen – BRD! (7 september 2008)
Dit weekeinde was in Meppen het inmiddels zeer bekende koekentournooi van het IPWN. Een bijzonder gezellige en gemoedelijke wedstrijd met een klein maar enthousiast startersveld. Helaas konden wij zaterdagmiddag niet aanwezig zijn in verband met andere verplichtingen, maar zondag hebben Franka en Nanco met Fóstri, Muska en Fáfnir mee gedaan. De start was een beetje hectisch omdat de inschrijvingen niet helemaal goed overgenomen waren, maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen door een beetje te goochelen met welke proeven we zouden starten. Voor Franka betekende dat een bekende T7 – proef rijden, maar ook voor het eerst een F3 – proef starten. Muska was nog nooit op een wedstrijd geweest. Het resultaat mag er wel wezen. Franka werd derde in T7 en vijfde in F3. Muska wist ook in T7 de finale te behalen maar is uiteindelijk niet gestart omdat Fáfnir zowel in T7 als V5 ook de finale wist te behalen, en het ons beter leek om Muska niet te veel te laten doen op zo’n eerste wedstrijd. Muska werd vierde in de F3 proef. Fáfnir wist in beide finales de eerste plaats te behalen. Toch wel een onverwacht succes. Al met al een leuke zondag met een goed resultaat..

Fylkir op dreef in Grenzdyck – BRD! (3 september 2008)
Het afgelopen weekeinde hebben we genoten van een fantastisch leuke en gemoedelijke wedstrijd op Islandpferde-hof Grenzdyck bij Cilli Beuse. Nanco heeft het hele weekeinde gejureerd met afwisselend goede en minder goede paarden, die zeker enig leven in de brouwerij met zich mee brachten. Opvallend was ook de meer dan goede sfeer binnen het aanwezige juryteam en een enthousiast publiek.
Manuela heeft Fylkir gestart, en na toch wel een aantal maanden tobben vanuit de nasleep in Handorf, vielen gelukkig dit weekeinde de puzzelstukjes weer redelijk goed in elkaar. Het niveau van het voorseizoen zit er weer aan te komen. De eerste proef was T2 met een totaal-score van 6,40 pt. Het juryteam moest uiteindelijk beslissen wie de winnaar van de proef werd omdat er 2 combinaties op de eerste plaats waren geëindigd, helaas viel die keuze op één puntje in het nadeel uit voor Manuela. In de vijfgangenproef F2 was eigenlijk alleen de rentelgang een mogelijk vraagteken. Van de overige 4 gangen waren we wel redelijk zeker dat er scores van ruim boven 6 pt. mogelijk moesten zijn. En dat gebeurde dan ook met uitschieters naar zevens in verschillende onderdelen. En ook de rentelgang was dit keer geen thema meer, per doorgang werd de kwaliteit en uitvoering beter, hetgeen resulteerde in cijfers boven 5,0 pt. In de finale wist Manuela uiteindelijk de eerste plaats te bereiken. Al met al een zeer geslaagd sportief weekeinde. Prettige bijkomstigheid is dat Manuela haar sport – A – drempel voor de vijfgangen in Nederland hernieuwd heeft gereden, en dat zij met het resultaat in T2 in ieder startgerechtigd is voor de DIM van komend jaar.

Afscheid van Demi! (3 september 2008)
Vandaag hebben we afscheid genomen van onze oude hond Demi. Al even geleden hadden we de beslissing genomen om Demi te laten inslapen als zijn gezondheid zodanig achteruit ging dat de kwaliteit van leven in gevaar kwam. Helaas was dat punt afgelopen weekeinde bereikt, en hebben we moeten beslissen om Demi te laten inslapen. Zo’n afscheid is altijd weer pijnlijk en vervelend. Jaren geleden kwam Demi als gezelschapshond voor Sam omdat die oude bobtail zo slecht alleen kon zijn. Naar schatting is Demi 15 jaar oud geworden, een respectabele leeftijd voor zo’n grote hond. Wij zullen Demi herinneren als die vriendelijke makker die altijd onderweg was met zijn speeltjes, of het nou een Wubba was of met een appel of wortel die hij had gebietst bij de paarden op stal.

Naseizoen start in Grenzdyck – BRD! (21 augustus 2008)
Het komend weekeinde gaan we nog even cultuur snuiven bij Les Miserables in Rotterdam, maar daarna gaan we toch nog een paar rondjes sturen op diverse toernooien. Het laatste weekeinde van augustus vertrekken we naar Duitsland voor een wedstrijd bij Cilli Beuse, waar Manuela Fylkir start, Eva Beun met haar Bjartur gaat ook mee, en Nanco jureert. Om vervolgens de zondag van het weekeinde daarop naar Meppen te gaan naar het koekentoernooi, waar Nanco en Franka respectievelijk Fáfnir, Muska en Fóstri starten. Derde week september zijn er dan de Hagener Iceline Fünfgang-tagen in Hagen, waar Manuela wederom Fylkir wil starten en Nanco uitgenodigd is om te jureren. Om dan uiteindelijk in oktober met het Indoor-toernooi in Wickrath af te sluiten. We gaan ons vast en zeker nog even vermaken.

Nieuw paard: Muska von Haselrode! (21 augustus 2008)
Sinds gisteren is onze paardenstapel uitgebreid met een nieuw (grijs) paard. Het grappige doet zich nu voor dat we opeens al onze eigen paarden thuis hebben staan, terwijl toch meestal er wel een of zo ergens in een begrazingsland staat. Muska kwam ietwat onverwacht binnenvallen, maar haar eigenaar had al eens eerder aangegeven dat zij haar mogelijk wilde verkopen. Toen dat bericht Manuela bereikte, was het verder snel geregeld. Vooralsnog rijden we Muska zelf nog even door, maar voor een serieuze gegadigde kan deze enigszins eigenwijze merrie wel een heerlijk rijpaard zijn. Muska (1998) is een dochter van Gillingur von Bockholt’s Hoff (FEIF gekeurd: 8,11 pt.), uit de fokkerij van de familie Wilms, is vijfganger, en heeft al meerdere nakomelingen.

Ralf & Nadja Wohllaib geven weer cursus -25 & 26 oktober! (18 augustus 2008)
Het laatste weekeinde van oktober, zaterdag 25 en zondag 26, komt het echtpaar Wohllaib opnieuw cursus geven. Bijzonder gegeven hierbij is dat Nadja afgelopen weekeinde tijdens de DIM Duits Kampioen Vijfgangen is geworden. Beiden zijn zeer succesvol in het rijden en begeleiden van paard en ruiter. En worden dit jaar door de IPZV uitgezonden naar de MEM in Italië.
Het is mogelijk om het hele weekeinde of slechts 1 dag deel te nemen. De kosten bedragen € 90,00 per persoon, inclusief koffie/thee, lunch en drinken. De cursus wordt gegeven op het terrein van de familie Holthaus in Spier.

DIM 2008 – Kaufungen – belevenis om mee te maken (18 augustus 2008)
Het is echt een aanrader om eens mee te doen aan de DIM of om deze te bezoeken. De entourage van Gut Ellenbach in het Duitse Kaufungen is op zich al het bezichtigen waard, maar mee rijden daarnaast is ook echt leuk om te doen. Manuela had zich met Fylkir gekwalificeerd voor T2 en F1. Over de resultaten zullen we het deze keer maar niet hebben, tussen al dat internationale geweld dat daar over de ovaalbaan dendert.
In ieder geval hebben wij een uitermate leuk weekeinde gehad, met mooi weer, fantastische paarden en een schitterende omgeving.
Opvallend tijdens dit Duits Kampioenschap was dat het merendeel van de individuele cijfers zichtbaar werden gemaakt op een groot TV-scherm. Spannend voor publiek, ruiters en juryleden. In onze ogen een goede ontwikkeling die ook veel stof tot discussie gaf, omdat de individuele cijfers van de verschillende internationale juryleden nogal eens onderscheiden waren.

Ásti – even thuis om aan ’t werk te gaan (12 augustus 2008)
Het is al weer vier jaar geleden dat Ásti werd geboren. En de tijd is gevlogen. Gisteren is deze 137 cm grote ruin naar huis gekomen, en vandaag heeft hij zijn eerste rondjes op de longeerkraal met glans doorstaan. Hoezo moeilijk?! De andere ruinen waren druk aan ’t spelen, terwijl deze zwartgeboren schimmel zijn eerste rondjes aan de longe liep. Niet onder de indruk van wat er rondom hem heen gebeurde. Rondjes lopen alsof je dat al jaren doet. Franka neemt de komende dagen het werk over, en als het meezit, heeft de jongeman na het weekeinde een zadel op zijn rug. We zullen eens zien hoe dat gaat.

NK – 2008: regenachtig & warm! (12 augustus 2008)
De Nederlandse Kampioenschappen in Oirschot waren een beetje anders dan anders. De start op vrijdag was rommelig en het leek erop of een aantal zaken niet lekker draaiden door het slechte weer. Gelukkig liep vanaf zaterdag de boel weer ouderwets gesmeerd. In ieder geval was het een gezellig weekeinde met veel plezier en flauwekul.


Sportief ging het dit weekeinde iets minder, als je kijkt naar het aantal behaalde finales, maar desalniettemin waren we wel tevreden. Fáfnir kon nogmaals starten in de B – finale van T7. Fóstri presteerde naar behoren. Fylkir had niet helemaal zijn weekend, en had ook te maken met wat pechfouten.

Lingen – 2008: (19 juli 2008)
Paar leuke beelden volgen. Wat vooral is blijven hangen, geven de beelden wel weer – plezier en wisselende weersomstandigheden.