Sneeuwpret in Balinge! (19 december 2009)
Waarschijnlijk net als alle andere IJslander-liefhebbers zijn we overdag druk met waterbakken ontdooien en besneeuwde paddocks leeg ruimen met bevroren mest, maar daarnaast overheerst toch het plezier dat paarden en honden hebben tijdens dit frisse weer. Er wordt bij ons op het land volop gespeelt, gedold en gerend over glibberige weilanden. Maar het levert wel mooie momenten op van steigerende paarden en rond springende honden. Heerlijk winters weertje, dit weekeinde! Alleen jammer dat het zo koud is, brrr......

De gemeente Haarlem: meest gastvrije gemeente van 2009. (6 december 2009)
Wij hopen dat Horses On Ice 2009 daar een bijdrage aan heeft geleverd. Helaas kunnen we de uitnodigingsposter niet laden op onze homepage. Maar zijn er van overtuigd en trots op dat we daar een onderdeel van mogen uitmaken als internationale IJslander-wedstrijd op ijs.

Horses On Ice 2011 - mogelijk 19 maart 2011! (30 oktober 2009)
Afgelopen vrijdag-ochtend heeft het eerste overleg over een nieuwe IJswedstrijd in 2011 in Haarlem plaatsgevonden, natuurlijk op de ijsbaan. Met alle evaluatiepunten nog vers in het achterhoofd zijn de eerste lijnen uitgezet om te bezien of een nieuwe editie uit de grond te stampen is. Belangrijke aandachtspunten zijn daarbij het mogelijk bouwen van een (overdekte) tribune op het middenterrein voor ca. 2500 toeschouwers, als dit haalbaar blijkt te zijn, dan zal waarschijnlijk de vorm van de wedstrijd ook enigszins veranderen richting een gaedinga keppni achtige wedstrijd. Hiernaast wordt gedacht het startersveld uit te breiden tot ongeveer 120 tot 150 paarden. Tevens vindt er overleg met FEIF plaats over een meerjarenvisie hoe we ijswedstrijden voor en op de langere termijn aantrekkelijk kunnen blijven organiseren. Dat overleg gaat komende week plaats vinden. 
De kop is er in ieder geval weer af, en rond de jaarwisseling zullen we in grote lijnen wel weten hoe en wat we in 2011 wel of niet gaan organiseren. Het is altijd weer even leuk om op de ijsbaan te zijn!!!!

Ásta thuis & Streep overleden! (24 oktober 2009)
Vreugde en verdriet liggen soms dicht naast elkaar. 
Gisteravond is Ásta thuis gekomen nadat ze eerst 3 maanden bij Cobie is geweest om de noodzakelijke beginselen van het puppy zijn moest leren. Dat is wonderwel gelukt, en ook zien we vandaag terug dat ze is opgegroeid de eerste weken met paarden. Wat een heerlijk hondje.
Vervolgens vandaag een oude Streep die nu toch wel aan zijn eind was, waardoor we toch nog onverwacht moesten beslissen om hem te laten inslapen. We zullen hem missen die oude man. Vooral het heerlijke knorren als die in de buurt was en die fantastische snor. Een bijzondere kat is niet meer, na ruim 20 jaar.

Ásti moet vol aan de bak bij Séverine & heeft zijn eigen weblog! (18 oktober 2009)
Sinds enige weken staat Ásti bij Séverine Thomas om daar een tijdje doorgereden te worden. In deze periode van het jaar redden wij het niet om 's avonds nog echt te rijden, en we dachten dat Séverine het mogelijk wel leuk zo vinden om een jong paard door te rijden, en dat is ook zo! Drie weken geleden is Ásti opgehaald en inmiddels moet hij volop aan de bak. Hij heeft ook zijn eigen weblog gekregen - 
http:/www.der-baekenhoff.de/

Licentie 2010 vooralsnog geen probleem! (18 oktober 2009)
Nu onze wedstrijdkalender 2010 vorm krijgt, doordat zowel in Duitsland als in Nederland het organisatoren-overleg heeft plaatsgevonden, en Nanco ook al een aantal uitnodigingen heeft staan om te jureren, blijkt dat dat we een mooie mix kunnen maken tussen rijden & jureren, waarbij de benodigde inspanningspunten voor licentie-behoud ook al in de pocket zijn. Wordt vast weer een leuk wedstrijdjaar!

Organisatoren-overleg! (12 oktober 2009)
Morgenavond in de Schakel in Nijkerk vindt het jaarlijkse organisatoren-overleg plaats om een planning te maken voor 2010. Wij zijn erg benieuwd welke wedstrijden er komend jaar weer gepland gaan worden. Het wordt voor ons nog een lastige, er zijn inmiddels zo veel wedstrijden in Duitsland waar we graag naar toe willen dat het moeilijk wordt om keuzes te maken. We zijn benieuwd naar de uitkomst. Zo gauw als mogelijk zullen we de (voorlopige) planning bekend maken.

Heer Faber - afgelopen weekeinde overleden! (6 oktober 2009)
Afgelopen weekeinde is de heer Faber overleden in Canada. Zo bereikte ons vandaag het bericht van mijn jeugdvriend Arie. Het nieuws was blijkbaar al eerder in Nederland doorgedrongen maar dat had ons niet eerder bereikt. Naar verluidt, is de heer Faber na een kortstondig ziekbed overleden. Meer informatie hebben wij op dit moment ook niet tot onze beschikking.
Het was vanochtend wel even slikken toen we onze mailbox openden en het bericht van Arie stond daarin met deze droeve mededeling. In de afgelopen jaren is mevrouw en heer Faber met enige regelmaat nog op bezoek geweest bij mijn moeder in Epe, en gelukkig hebben wij beiden daar nog enige keren mogen treffen. Natuurlijk hadden we dat graag nog veel vaker gedaan, helaas is dat niet meer mogelijk. In mijn herinnering zal ik altijd behouden de onvergetelijke rijlessen en ponykampen op de Fitjamyri-hoeve in Epe, en later natuurlijk de bezoeken aan de familie in Burns Lake en Francois Lake, BC - Canada. 
Ik kan de herinnering niet mooier omschrijven zoals Arie dat vanochtend in zijn mail deed dus ik citeer hem daarin graag, en wij sluiten ons daarbij graag volledig bij aan: Ik weet dat jij en ik, ook al zijn we ver van elkaar, een boel van dezelfde mooie herinneringen door ons hoofd zullen laten gaan. En ik hoop dat jij evenzo als ik met een glimlach op je gezicht een traan over je wang zal laten rollen. 
Op onze frontpage staat een foto uit 1975 waarbij meneer Faber Nanco op Ískander vasthoudt tijdens de prijsuitreiking van de jeugdtölt, in de witte jas kijkt mevrouw Faber toe.

 

Freizeitturnier Meppen - Gastvrij met hoofdletters! (7 september 2009)
Sinds een paar jaar gaan we altijd met plezier naar het Freizeitturnier in Meppen. Als altijd is het een gemoedelijke organisatie met een gastvrije ontvangst en een heerlijke catering. Heerlijk gebak, lekkere broodjes en van alles lekkers van de grill. Dit jaar namen we onze jonge paarden mee (Vördis en Gandur) en Fáfnir om warm te draaien voor Basselthof komend weekeinde. 
Het uitbrengen van jonge paarden is altijd spannend. Gandur heeft weliswaar Grenzdyck al achter de rug, maar desalniettemin is het voor paard. ruiter en combinatie altijd weer even wennen. Gelukkig leert Gandur snel met als resultaat een goede klassering in T7 (3e plaats) en V3 (5e plaats) met punten waarmee Manuela tevreden was. Het debuut van Vördis was prima, vooraf met enig voorbehoud vertrokken omdat deze jonge merrie soms wat heftig reageert op een nieuwe omgeving, maar in de uitvoering waren we zeer tevreden. Eerste plaats in T7-selectie en een derde plaats in V3, helaas sloeg Vördis zich zo hard aan op één van haar voorbenen dat terugtrekken voor de finales noodzakelijk was. Maar erg tevreden over deze eerste start. Fáfnir gaat steeds beter telgangen. Was hij in P2 nog wat baldadig en pakte hij het bit, in vijfgangen ging het weer op het nivo van de afgelopen NK, en in de uitgeschreven Pp2 (6.07) was hij bijzonder geconcentreerd met een goede tijd (6,7 seconden). Cijfers naar tevredenheid, 6.0 voor leggen, telgangkwaliteit 5,5, en ook het terugnemen wordt beter (1 x 5,5) maar verdient nog aandacht. We kijken terug op een heerlijk weekeinde.

Grenzdyck - als altijd gemoedelijk en gezellig (18 augustus 2009)
De jaarlijkse OSI in Grenzdyck bij Cilli Beuse was afgelopen weekeinde, bijna zoals gebruikelijk de afgelopen jaren wordt Nanco uitgenodigd om daar te jureren en gaat Manuela erheen met 1 of 2 paarden. Dit jaar waren Fylkir en Gandur mee. Gandur doorstond zijn eerste wedstrijd bovenwel goed. De selectie van T7 was nog even wennen en springen, maar in de V3-proef worden de vooraf gestelde doelen bereikt, met als resultaat een prima 5.33 punten. Wij waren tevreden.
Omdat Fylkir in Duitsland niet meer F1 mag starten vanwege zijn Leistungsklasse 1 vond Manuela het een plan om dan maar weer eens V2 te starten met een verrassend goed resultaat van 6.20 punten in de selectie. Net geen Duitse A - kwalificatie. Blijkbaar heeft alle training die in het rijden van een goede rentelgang ook zijn vruchten afgeworpen om een solide viergangenproef te rijden. De finale op zondag was een leuke test of Fylkir ook in het geweld met meerdere paarden op dit niveau kon presteren, en dat lukte bijzonder wel. Nu wordt het de afweging om toch maar weer V1 te gaan starten. In ieder geval heeft Fylkir voor Nederland in beide proeven zijn A - kwalificatie binnen. Manuela kan dus kiezen.

Succesvol NK in F1 en F2 (23 juli 2009)
Het was een beetje wisselend weer het afgelopen weekeinde maar wij waren erg te spreken over de prestaties van onze paarden. Manuela reed een solide F1 - proef met net een zesde plaats. In eerste instantie nog even het gevoel van jammer net geen finale maar dat gevoel verdween toen op zondagmiddag de finale werkelijk in een enorme regenbui terecht kwam, waarbij zo nu en dan een beetje op safe gereden moest worden. Niet het weer of de omstandigheid waarin Fylkir optimaal presteert.
Nanco reed met Fáfnir een goede selectie en wist zich via de B - finale voor de A - finale F2 te plaatsen met een uiteindelijke 5e plaats. Tevreden waren we over de uitvoering van de proef, in ieder geval weer iets geleerd en de nodige ervaring opgedaan in het rijden van proef en finale.
Na regen komt zonneschijn, maar dan wel met een nat pak!

Jan Pels Prijs 2009 (23 juli 2009)
Uit handen van dochter Jet Pels mocht Nanco de Jan Pels Prijs 2009 in ontvangst nemen. Een bijzondere moment. De Jan Pels Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakt voor de vereniging als vrijwilliger. Dubbel bijzonder omdat Nanco een aantal jaren geleden als bestuurslid door Jan Pels is gevraagd en ook samen met hem in het bestuur van het NSIJP heeft gezeten. Langs deze weg dank voor het vertrouwen en de waardering, wij zijn er bijzonder content mee!

Ásta - fotomodel in een notedop (23 juli 2009)
Onze IJslandse pup is gearriveerd in Dieren, en ze blijft uitzonderlijk fotogeniek.

NSIJP - borrel in Oirschot (23 juli 2009)
Het wordt al bijna een traditie de jaarlijkse NSIJP - borrel tijdens het NK. Dan is het een moment om even stil te staan bij het werk dat alle leden en vrijwilligers van onze vereniging jaarlijks verzetten. Dit jaar natuurlijk een bijzondere aanleiding met het 50 jarig bestaan.

Ralf - gefeliciteerd!!! (12 juli 2009)
Zojuist gesproken met Duitsland. Ralf zit in de Duitse equipe. Vanaf hier van harte proficiat. Veel meer informatie hebben we ook niet. Maar het is gelukt. We gaan in ieder geval bekenden zien in Zwitserland.

DIM - ongekend spannend (12 juli 2009)
Vandaag is de slotdag van het Duits kampioenschap. Vele kanshebbers zijn er voor de Duitse equipe die gaat afreizen naar Zwitserland. We zijn erg benieuwd hoe de uitslag zal zijn. Onze persoonlijke interesse gaat natuurlijk uit naar Ralf Wohllaib die momenteel goed geklasseerd staat in de F1 (3e plaats, beste Duitse deelnemer). Wij drukken de duimen, zoals men dat zegt in het Duits. We volgen de uitslagen op de voet via de sites van Isibless en IPZV.

Horses On Ice 2009 - succesvol afgesloten (12 juli 2009)
Afgelopen week hebben de 2 laatste evaluaties plaatsgevonden met het organisatieteam van HOI en de IJsbaan in Haarlem. Op een paar kleine financiële zaken na is HOI 2009 afgesloten met een positief resultaat, en van alle kanten een positief gevoel over het evenement. Er is afgesproken om na de zomer te bezien of er in 2011 een nieuwe editie van Horses On Ice komt. In de tussentijd wordt nagedacht over een nog betere wedstrijdvorm en onderbrenging van ruiters en publiek.

Bornem (B) - geslaagd tournooi (5 juli 2009)
We zijn net terug uit Bornem in België. Leuke en gezellige wedstrijd, goede paarden, fijne sfeer, en top gastheerschap. Net als de vorige keer voel je je daar echt welkom. We hebben fijne dagen gehad, beetje warm, resultaten waren door omstandigheden iets minder, maar we zijn erg tevreden naar huis gekomen. En gelukkig op tijd. De heenreis duurde wat lang door allerlei oponthoud in het verkeer.

Franka & Jór - sport A in BRD en NL (21 juni 2009)
Franka heeft dit weekeinde in Kaufungen haar sport A - drempel behaald in T2 voor Duitsland. Een derde plaats in de T2 finale is een prima resultaat. Rustig doorgaan!.

NSIJP jubileum-dag : geslaagd & gezellig (21 juni 2009)
Zaterdag 20 juni vond op het terrein van Edda Huzid het jubileumfeest van het jarige NSIJP plaats. Overdag waren er volop standjes, informatie-workshops, clinics en demonstraties. Veel leden hadden de moeite genomen om al op tijd in Voorthuizen te zijn. Het was dan ook een warm weer zien van oude bekenden. In de avond was er een feestavond met een aantal leuke onderscheidingen, & één nieuw erelid (Jan van Muyden).

Belm - geslaagd toernooi met meerdere NL - successen (16 juni 2009)
Afgelopen weekeinde (12 - 13 - 14 juni) waren we voor het tweede achtereenvolgende jaar neergestreken in Belm (nabij Osnabruck). Een middelgrote Duitse wedstrijd met een prettige ovaalbaan en een prima accommodatie. Het weer was op donderdagavond en zondagmiddag na top, en de sfeer is altijd zeer gemoedelijk. Het is een leuke afwisseling van lichte en zware proeven. En met ons waren er meerdere mensen uit Nederland overgekomen. Anouk Hoogers met Orrigal presteerde opvallend goed in tölt en viergangen, daar mogen we langzamerhand in Nederland ook meer van gaan verwachten. Manuela met Fylkir was goed op dreef, met goede punten in T2 (6,43) en F1 (6,23), met uiteindelijk een respectievelijke 2e en 3e plaats. Fáfnir was in de ovaalbaan niet op zijn best, maar als onderdeel van onze training paste dat eigenlijk ook wel in de verwachting. In speedpass ging het zondag wel goed, en een nieuwe tijd hebben we weer gerealiseerd (10,2 sec), weliswaar nog steeds niet heel snel, maar elke keer gaan er tienden af.

We hebben een naam: Ásta - (15 juni 2009)

Exloo International - warm en zachte banen (1 juni 2009)
Afgelopen dagen hebben wij in Exloo gebivakkeerd voor het jaarlijkse toernooi van IJRN. In de aanloop naar het Pinksterweekeinde nam in ieder geval de temperatuur goed toe en was er meer dan voldoende zonneschijn. Een groot aantal ruiters uit binnen- en buitenland was naar Exloo gekomen om o.a. selectiepunten te behalen voor de WK. Helaas waren de banen mul door het aanbrengen van een nieuwe toplaag en het wegwerken van oneffenheden. Dit kwam de prestaties van de paarden niet ten goede. Gelukkig leek de ovaalbaan op zondag iets meer in te klinken door het vele sproeien en walsen.
Onze paarden hebben lekker meegedaan, en wij kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi, met beiden een A - finale (T2 en F2). En een verbetering van een tijd over 100 meter, nog niet snel genoeg, maar toch!
Franka Struik die nu alweer enige tijd bij Ralf Wohllaib werkt, was overgekomen om een aantal paarden voor te stellen en niet onverdienstelijk. Tijdens de prijsuitreiking ontving zij ook nog The Feather Light prijs. Dit is een aanmoedigingsprijs voor diegenen die hun paarden op nette en vriendelijke wijze voorstellen. Natuurlijk missen wij Franka wel op stal, maar zijn ook een beetje trots dat ze zulke goede resultaten haalt.

IJslandse pup groeit als kool (25 mei 2009)
Onze IJslandse pup groeit als kool, en schijnt de dikste van het nest te zijn. Saignant detail ook deze pup heeft een wit puntje aan haar staart, en zo'n hondje hebben we ook al. Het zal wel een bijzonder stel worden.

Langegracht: Er zijn wedstrijden en wedstrijden (25 mei 2009)
Op vrijdag en zaterdag na Hemelvaartsdag was er een jeugdwedstrijd in Langegracht. Nu zijn er wedstrijden en wedstrijden, maar de goede sfeer en de prima organisatie van de familie van Steen stonden wederom garant voor een geslaagd evenement met leuke sportieve prestaties en een uitgebreid programma voor de jeugd, waarbij alle jeugdproeven aan bod kwamen. Het was een ouderwets leuk weekeinde.

Hagen: Succesvol & leuk (19 mei 2009)
Afgelopen weekeinde waren we te gast op de Hagener Tölttagen waar op zaterdag vijfgangenproeven waren uitgeschreven met een uitgebreid showprogramma in de avond. Het avondprogramma was goed in elkaar gezet met sprankelende shows van ca. 8 minuten die het publiek uitermate boeiend vond. Met name de riddershow was een aanrader. Manuela presteerde naar tevredenheid in de F1. Op zondag waren slechts alleen töltproeven uitgeschreven. Het niveau varieerde enorm maar was uitermate leuk om te jureren. Manuela met Fylkir was ouderwets op dreef in T2 met 6,43 pt. in de voorselectie en een 2e plaats in de finale met 6.75 pt. Moe maar erg tevreden waren we op zondagavond laat weer thuis. Een absolute aanrader voor iedereen die een gastvrije wedstrijd in het buitenland wil rijden met een bijzonder goede organisatie.

Fáfnir in speedpass op Hestarholt (7 mei 2009)
Van Lo Rosendaal kregen we onderstaande foto opgestuurd. Altijd weer leuk om even te plaatsen.

 

Onze IJslandse pup is geboren (3 mei 2009)
Al enige tijd geleden hebben we met Isabelle en Cees afgesproken als zij een nest zouden fokken dat wij dan graag een teefje willen hebben. En zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen vrijdagnacht is er een nestje geboren bij de familie Fokker. En gelukkig, er is een teefje voor ons bij. Op de eerste pagina staat een foto van 1 dag oud. Onderstaand is de hele familie te bewonderen. Nu nog even een paar weken wachten. We gaan ongetwijfeld binnenkort even langs in Meijel en een naam moet natuurlijk ook nog bedacht.

Hestarholt - Matte wedstrijd met goede prestaties (3 mei 2009)
De eerste selectiewedstrijd is een feit. Zoals verwacht waren er voor velen kansen om ergens boven aan te komen in een proef, maar waren de geroutineerde ruiters en paarden natuurlijk degenen die daarvoor streden. Sterke combinaties zoals Siggi Mar en Marjolein Strikkers domineerden in de telgangproef en speedpass. Helaas is de telgangren afgelast omdat de boxen of eigenlijk de boxdeuren zo hard terug kwamen na het openen dat het niet veilig was om ruiters daaraan bloot te stellen. In de ovaalbaan waren opvallende verschijningen, natuurlijk Jessie Huijbers met haar bekende merrie Mist, Yoni Blom met de schimmelhengst Boreas en Julie Brunsting met Artur. Voor de selectieprocedure heeft het aflasten van de telgangren ook nog wel enige consequenties omdat er zo mogelijk nog een nieuwe kans geboden moet worden om te selecteren. Volgens onze informatie wordt waarschijnlijk deze NL - wedstrijd ook aangemerkt als selectiewedstrijd zodat de ingeschreven ruiters alleen nog de NK als NL - wedstrijd moeten rijden om aan deze eis te voldoen. Het rennen kan op een willekeurige andere Worldranking wedstrijd plaats vinden.

F & F naar tevredenheid (3 mei 2009)
Dit weekeinde zijn we in Hestarholt neergestreken met onze paarden. De eerste grote buitenwedstrijd van het seizoen. Fylkir was duidelijk afgeleid door het feit dat hij weer buiten op de baan moest presteren, hierdoor was de F1 niet zo goed als van hem verwacht mag worden. In T2 verstapte hij zich vlak voor de proef waardoor het sprankelende even niet mogelijk was, maar gelukkig de proef wel tot een goed einde gebracht kon worden. Een minder gelukkig weekeinde voor Manuela maar wel met een goed gevoel. Zulke zaken horen erbij. Fáfnir maakte zijn debuut in F2 naar volle tevredenheid, de progressie van het afgelopen jaar heeft zich hier wel doorgezet. De punten zijn nog niet veel verbeterd, maar er wordt inmiddels wel een klasse hoger gepresteerd. Ook was er een debuut in T3 met een acceptabele voorstelling. Tot slot ook nog telgangproef en speedpass gereden, waarbij de belangrijkste opgave eigenlijk was: vier goede doorgangen rijden zodat we van daaruit de snelheid verder kunnen gaan ontwikkelen. En dat is bijzonder goed gelukt. De snelheid ontbreekt nog een beetje maar technisch gaat het erg goed, rustig doorgaan, dus!

Handorf - Supersfeer & goede NL resultaten (26 april 2009)
De afgelopen dagen hebben we in Handorf gebivakkeerd. Wat een heerlijke wedstrijd is het toch. Relaxte sfeer, goede paarden, enthousiaste publiek, prima terrein en veel bevriende deelnemers. Opvallend goede resultaten waren er voor Hollandse meiden die deze wedstrijd gebruikten om zich te kwalificeren of om te ervaren hoe ver men in de trainingsarbeid is gevorderd. Opvallende nieuwkomers zijn Anouk Hoogers (Orrigal) en Franka Struik met Jór. Hiernaast presteerden bekende namen goed, zoals Carla van Nunen, Anne Hiemstra en Manuela die alle drie hun sport A drempel voor Duitsland wisten te rijden in de F1 proef. Leuk was het om te ervaren dat ook andere NL - ruiters goed presteerden zoals Annemieke Corstens, Ria Nab en Els van der Heijden. Een aantal van deze combinaties ging naar huis met 'die Goldene Schleife' ....

Na hard werken, komen '7-s' (26 april 2009)
Fylkir is mee naar Handorf om in ieder geval te proberen zijn kwalificatie voor de Duitse T2 te verwerven. De wedstrijd loopt echter anders. En bijzonder fris paard presteert boven verwachting in de eerste onderdelen van de selectie in T2, maar de vrije teugel liep even minder. Iets te vrolijk waardoor een lange zijde verloren ging, alvorens tot een uitgebalanceerde losse tölt te komen. Het resultaat mocht er toch nog wezen met 6,5 tot 7 in de eerste onderdelen, en een terechte correctie van -/- 1 punt op het losse teugel onderdeel, cijfers 5,5 tot 6. Boven verwachting ging de F2 - selectie met als resultaat 6,30 pt. En daarmee de Duitse F1 kwalificatie op zak. Het was even wachten op de finale die op zondag als laatste op het programma stond, maar het wachten werd dan wel beloond. In tölt, draf en telgang cijfers van 6,5 tot 7,5 pt. Wat een heerlijk gevoel om na zo lang werken ook de bevestiging te krijgen dat het allemaal binnen handbereik is. Supertoll!!

Indoor Exloo wordt Outdoor Exloo (19 april 2009)
's Ochtends bij aankomst in Exloo bleek dat de bodem van de binnenbak omgehaald was, hierdoor was het niet mogelijk om binnen te rijden, en herstellen was ook niet mogelijk. Daarom werd in allerijl de ovaalbaan buiten in orde gemaakt, en dat bleek niet een slechte keuze. Heerlijk weer, volop zon en zelfs het frietkot ging open, dus geen klagen!
Sportief was het ook een leuke wedstrijd. Opvallende verschijning deze keer was Matisse Brummel met Yggur, deze relatief nieuwe combinatie zette een prima viergangen-proef neer, met hier en daar een klein schoonheidsfoutje. Anne - Jet White maakte duidelijk dat zij nog steeds progressie maakt, Marcus ontwikkelt zich in snel tempo tölt naar een hoger tempo, en dat heeft hij ook nodig voor een goede beoordeling. Onze Gandur maakte zijn debuut in T6. Niet helemaal eerlijk maar even om te testen. Voor het eerste onderdeel waren er direct acceptabele cijfers boven 5. Daarmee waren we erg tevreden. Het vrije teugel onderdeel laten we maar even buiten beschouwing, dat is nog iets te hoog gegrepen voor deze jonge man. Fáfnir hebben we 's middags toch nog maar even opgehaald toen bleek dat we buiten gingen rijden. Fáfnir maakte zijn debuut in F2. Een acceptabele proef die hier en daar nog wel wat sleutelmomenten opleverde, met een paard dat er erg veel zin in had. Volgende week nog maar eens proberen in Handorf.

Paasweekeinde in Engeland - Edda Hestar Easter Show (19 april 2009)
Tijdens het Paasweekeinde waren we op uitnodiging bij Smari en Mandy Slater te gast op hun wedstrijd, the Edda Hestar Easter Show op de terreinen van Nick Foot. Een super atmosfeer met vriendelijke, gezellige mensen en een zeer onderscheidend aantal paarden van zeer matig tot erg goed. Al met al een bonte verzameling paardenliefhebbers die met elkaar er echt een feestje van maken.

Gandur gearriveerd in Balinge (6 april 2009)
Tijdens de hengstenkeuring hebben we Gandur opgehaald die door de familie Wohllaib meegenomen is. Gandur heeft inmiddels de eerste dagen Balinge achter de rug, en moet nog even zijn plek zien te vinden in de groep van onze ruinen. Met enige tijd zal hij zijn draai wel vinden. Het wordt voor Manuela weer een tijd van studeren, prutsen en vooral plezier maken met een nieuw paard. Voorlopig zal het wel thuis werken zijn.

Mevrouw van Nunen overleden (6 april 2009)
Net voor de hengstenkeuring bereikte ons het vervelende bericht dat mevrouw van Nunen daags tevoren is overleden. We wensen de familie van Nunen sterkte toe in deze dagen. Wij zullen mevrouw van Nunen herinneren als de bevlogen voorzitter, de eigengereide IJslanderliefhebber en natuurlijk de oprichter van stoeterij de Breidablik. Een icoon uit de Nederlandse ijslanderwereld is niet meer. Wij zullen haar niet snel vergeten.

Stoeterij Aldenghoor stopt - Theis in zwaar weer (31 maart 2009)
Waarschijnlijk net als zovelen werden wij vandaag verrast door het persbericht dat stoeterij Aldenghoor na zoveel jaar stopt met zijn activiteiten. Nog meer schrokken we toen we de berichtgeving onder ogen krijgen van het "moeder-bedrijf Theis" dat door de internationale crisis in zwaar weer is terecht gekomen. Wij leven in ieder geval mee met de familie en haar medewerkers. Aldenghoor zal bij ons altijd een bijzonder plaatsje innemen om de mensen, het bedrijf en haar paarden.

Gandur komt - tijdens de Hengstenkeuring (29 maart 2009)
Al een tijdje zijn we op zoek naar een nieuw jong paard voor Manuela. Niet om dit jaar iets mee te moeten maar als mogelijke opvolger voor Fylkir in de komende jaren. En bij toeval liepen we daar tegen aan. Een zoon van Glett frá Varmalaek en als saignant detail de vader van Gandur is de bekende hengst Selur van Aldenghoor. Glett is jarenlang geleden uitgebracht door de Wohllaibs op wedstrijden. Met die afstamming van vaders kant hebben we wel enige ervaring. Gandur belooft een sensibele, vriendelijke vijfganger te worden. We gaan het komende seizoen maar eens rustig aan het werk.

Horses On Ice 2009 - geslaagd evenement (28 maart 2009)
Horses On Ice bepaalde de laatste weken (maanden) toch wel een groot gedeelte van onze dagbesteding, met als afsluiting natuurlijk het evenement zelf in Haarlem op 21 maart jl. Voor ons was dat een soort van vakantie week. Op woensdag 18 maart reisden we al af naar Haarlem om eerst twee dagen tenten en boxen te gaan bouwen, en tussendoor heel veel kleine zaken op de ijsbaan te regelen, zoals inrichten rekenkamer en speakerruimte, etc. Op vrijdag 20 maart begint het dan toch echt te kriebelen, ruiters en paarden komen aan, de eerste ijstraining is 's avonds, een ijsclinic met het internationale jurykader, verzorgd door een vrijwilliger van Horses On Ice (kleine wereld, niet waar!). 's Avonds gezellig nog even iets drinken om vervolgens zaterdagochtend vroeg te beginnen (5.30 uur wekker). In de loop van de dag zie je de ijsbaan steeds voller worden, wat een boel publiek en wat een stemming. Ons staat nog vooral voor ogen het record van Siggi Mar, het leek wel of er een orkaan losbarstte in het stadion. En dan is het opeens al weer voorbij. Wij hebben in ieder geval genoten, en zijn bijzonder blij met de positieve en opbouwende reacties die de HOI - organisatie heeft gekregen. Nu nog evalueren en bezien of we op naar 2011 gaan.
Hieronder een foto van de grote lasershow in het avondprogramma

Cursus Ralf Wohllaib - 14 & 15 maart 2009 (16 maart 2009)
Door omstandigheden was het cursus-weekeinde van Nadja en Ralf Wohllaib in het voorjaar verplaatst naar 14 & 15 maart. Met een relatief kleine groep ruiters starten we op zaterdag bij de familie Holthaus op de ovaalbaan met Ralf. Nadja is vanwege drukke werkzaamheden thuis gebleven, en dat kon dit keer ook makkelijk met het aantal ruiters. Veel van de deelnemers waren al eerder geweest, en waar nodig kon Franka ondersteuning bieden. Sinds een aantal maanden werkt zij op de trainingstal in Borbeck. Voor een deel van de deelnemers is de cursus bedoeld om een goede start te maken in het wedstrijdseizoen en voor een deel is het belangrijk om handvaten te krijgen waarmee ze deze zomer aan het werk kunnen. Een bonte mix van allerlei aandachtsgebieden binnen een zelfde sport. Het aardige aan de wijze van cursus geven door Ralf is dat hij altijd een verbinding weet te maken tussen de startende ruiter/combinatie en de gevorderde combinatie. Op beide manieren profiteren de deelnemers dan extra van elkaar.

Indoor Exloo - 7 maart (8 maart 2009)
Op zaterdag 7 maart was al weer de 2e Indoor Exloo van het seizoen 2009. Door enige startproblemen (met auto en paard) besloten we op het allerlaatste moment Watje (Fylkir) maar mee te nemen naar Exloo. Dan konden we hem gelijk even testen na een winterseizoen voorbereiden. Alleen Manuela zou hem niet starten, die had geen tijd, en omschrijven was natuurlijk ook niet meer aan de orde. Dus zo gezegd, zo gedaan. Wij waren bijzonder tevreden na beide proeven. Een zeer verdienstelijke T6 - proef (6,47) gereden met cijfers tot aan 7,0 voor het losse teugel onderdeel, en een solide F2 - proef (5,83) met cijfers ruim boven 6,0 voor tölt en draf, en een ruim voldoende beoordeling voor telgang. Al met al een prima start in 2009

Indoor Exloo - 14 februari (15 februari 2009)
Op zaterdag 14 februari was voor ons de aftrap van het wedstrijdseizoen een feit. Met de eerste besloten Indoorwedstrijd van de IJRN-Indoorcompetitie 2009. Muska mocht mee om ervaring op te doen. In T6 verliep het boven verwachting goed, en een tweede plaats was het resultaat met 5,27 pt. Hierover waren we zeer tevreden. Helaas liep het in F2 iets minder gestroomlijnd. Hier bleek tijdens de galop dat de diesel echt op was. En mevrouw staakte haar medewerking. Hier zit dus nog enig werk aan de winkel. Maar dat zullen we in de komende weken proberen te herstellen. Het was als vanouds stralend mooi weer buiten, en een gezellig weerzien van vele bekenden en vrienden. Een goede start van een nieuw seizoen.

Saedis laat haar sporen na (27 januari 2009)
Gisteravond laat bereikte ons het bericht van Armet dat zij Saedis na een koliek-aanval heeft moeten laten inslapen. Vanaf 2002 was Saedis één van de fokmerries van Armet geworden, nadat Manuela er toch heel wat jaren actief wedstrijdsport mee had bedreven, met natuurlijk het hoogtepunt op de NK van 1999, en een eerste plaats in T3. Het blijft altijd een vervelende boodschap en beslissing, ook al is het soms het beste dat je moet en kunt doen. Wij zullen Saedis herinneren als een bijzonder paard, een ervaring om te rijden, veel temperament maar ook met een sterk eigen karakter en tegelijkertijd een goede merrie voor haar veulens. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal leuke kinderen en kleinkinderen van Saedis.

Isibless.de live op HOI 2009 (23 januari 2009)
Het Duitse Isibless.de komt live verslag doen tijdens HOI 2009. Isibless is een Duitse variant op Hyves, maar dan volledig gericht op de IJslandergemeenschap. Tijdens HOI zal een doorlopend verslag op internet geplaatst worden. Gedurende het evenement zal er ook vanuit Horses On Ice een Live Ticker verzorgd worden door Isabelle en Ilse. Op deze manier is er in ieder geval een Nederlands en Duits live verslag beschikbaar voor de thuisblijvers.

Ringmeester Horses On Ice op natuur-ijs (6 januari 2009)
Een van de ringmeesters van Horses On Ice, Floris Verbon, kon vandaag zijn geluk niet op toen hij op zijn eigen natuur-ijsbaan een paar ronden kon rijden op zijn IJslandse paard. Ervaring opgedaan tijdens HOI 2007 werkt zo aanstekelijk dat iedere gelegenheid wordt aangegrepen om te paard nog even die ervaring te herhalen ....

 

Bijzondere manier van parkeren (2 januari 2009)
De tweede dag van het nieuwe jaar begon iets ongebruikelijk. We werden wakker met een enorme knal. Door de ijzel was de Heirweg spekglad geworden, en een passerende automobilist had dit te laat in de gaten. Zoals hij later vertelde, was het kiezen tussen een boom, de lantaarnpaal of proberen tussen de lantaarnpaal en de postbus heen te schieten. Het werd de lantaarnpaal. Gelukkig bleef het beperkt tot materiële schade.

 

Cursus Nadja & Ralf Wohllaib (26 december 2008)
14 & 15 maart 2009
Door omstandigheden is het cursus-weekeinde van Nadja en Ralf Wohllaib in het voorjaar verplaatst naar 14 & 15 maart. We weten dat er in dit weekeinde op veel plaatsen cursus gegeven wordt, maar in onze gezamenlijke agenda's blijft weinig ruimte over om naar uit te wijken. Later in de tijd levert problemen op met de wedstrijdkalender en eerder geeft problemen met de conditie van de paarden. Dus voor wie interesse heeft ....