Cursus Nadja & Ralf Wohllaib verplaatst (26 december 2008)
Nieuwe datum: 14 & 15 maart 2009
Door omstandigheden is het cursus-weekeinde van Nadja en Ralf Wohllaib in het voorjaar verplaatst naar 14 & 15 maart. We weten dat er in dit weekeinde op veel plaatsen cursus gegeven wordt, maar in onze gezamenlijke agenda's blijft weinig ruimte over om naar uit te wijken. Later in de tijd levert problemen op met de wedstrijdkalender en eerder geeft problemen met de conditie van de paarden. Dus voor wie interesse heeft ....

Voorlopige wedstrijd-agenda gepland (17 december 2008)
Vanavond zijn we maar eens gaan zitten voor onze voorlopige wedstrijdagenda van 2009. Vanuit het NSIJP werd voor de juryleden een voorlopige wedstrijd-agenda rondgestuurd om de beschikbaarheid aan te geven, en dat was aanleiding genoeg om eens te kijken welke wedstrijden we in 2009 wilden gaan rijden. Het lijkt een jaar te worden waarin je (wederom) keuzes moet maken. Op een aantal data in Nederland staan ook al interessante tournooien in Duitsland gepland, en zo zal het een beetje schipperen zijn tussen dicht bij huis blijven, reizen en vooral natuurlijk wat valt te plannen rondom onze dagelijkse werkzaamheden. Vooralsnog ziet de eerste helft van het seizoen er veel belovend uit.

En weer een buitenlandse uitnodiging (6 december 2008)
We schreven het al eerder, maar deze week kwam er weer een buitenlandse uitnodiging binnen. Dit maal voor de Hagener Tölttage 2009 in het weekeinde van 16 & 17 mei. Op de zaterdag zal er eerst een vijfgangen-demonstratie wedstrijd zijn waarbij de finale tijdens een grote show in de avond wordt verreden. En op zondag zal de inmiddels bekende Tölttag plaatsvinden. Manuela gaat in ieder geval rijden, en Nanco zal daar gaan jureren. Het lijkt een leuk afwisselend en enerverend paardensport-jaar te worden.

Kaartverkoop gestart - en goed uit de startblokken (6 december 2008)
De kaartverkoop is van de week van start gegaan. En alles lijkt er op dat deze goed uit de startblokken komt.

Voorbereidingen Kaartverkoop Horses On Ice! (23 november 2008)
Achter de schermen wordt er hard gewerkt om Horses On Ice 2009 in de lucht te krijgen. De website is klaar, de laatste hand moet gelegd worden aan de voorverkoop van de kaarten, ruiters worden uitgenodigd en melden zich aan. Het drukwerk wordt nu opnieuw verspreid met de nieuwe poster. Kortom, er lopen allerlei zaken. Naar verwachting start de kaartverkoop eind november.

Buitenlandse tournooien tijdig met uitnodigen (10 november 2008)
Traditioneel wordt in de maand november altijd de wedstrijdkalender voor het nieuwe jaar samengesteld in alle FEIF-landen. Langzamerhand druppelen dan ook alle data binnen en kunnen we een keuze maken waar we het komende jaar graag zouden willen rijden (en jureren). Opvallend vroeg dit jaar zijn ook de eerste uitnodigingen binnen komen valllen. Zo gaan we met Pasen in ieder geval naar Engeland om daar het Paastournooi van Edda Hestar te jureren, op het terrein van Nick Foot, en bijna traditiegetrouw staat het tournooi van Cilli Beuse in augustus ook al weer op de agenda.

Winterstop begint dit weekeinde (2 november 2008)
Dit weekeinde staat echt in het teken van het begin van onze winterstop. Was er vorige week nog alle drukte met de cursus van Ralf en Nadja. Deze week was er verder niets gepland, en hebben we heerlijk een rondje in het bos gereden. De paarden hebben min of meer de hele week kunnen genieten van een aantal vrije dagen. En hebben vooral gespeeld en op het gras gestaan. In de wintermaanden zal Manuela wel regelmatig onderweg zijn om in het weekeinde les te geven, maar is de druk van steeds onderweg zijn er wel een beetje af. Inmiddels begint onze agenda voor 2009 zich ook weer te vormen. Komen de eerste uitnodigingen binnen om te jureren in het buitenland, en hebben we met enige regelmaat onze handen vol aan het organiseren van de ijswedstrijd in Nederland. Al met al genoeg te doen in deze winterperiode.

Succesvolle cursus Nadja & Ralf Wohllaib (27 oktober 2008)
Het afgelopen weekeinde vond er in Spier een cursus plaats met het echtpaar Wohllaib. Tijdens een fantastische mooie en een wat druilerige herfstdag werd er door een tien-tal cursisten hard gewerkt om de laatste puntjes op de 'i' te zetten voordat het winterseizoen van start gaat. Veel cursisten deden ook al mee in april, en verbeterden duidelijk in hun prestatie. Het echtpaar Wohllaib is echt specialist in het oproepen van een positieve prestatie, gecombineerd met bruikbare tips die ook blijven hangen. Het werd een succesvol weekeinde waarbij velen naar huis gingen met een opgewekt gevoel en een dito paard. Komend voorjaar komen Nadja en Ralf opnieuw naar Nederland. Vermoedelijk zal het laatste weekeinde van maart dan de datum worden. Hierover op een later tijdstip meer. Wat ons betreft, is het een echte aanrader!!

Snelle schoenen verbeteren telgang (12 oktober 2008)
Sinds kort rijdt Maneula Fylkir met relatief lichte schoenen met aan de achterzijde onbreekbaar carbon erin. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de Formule 1. Afgelopen weekeinde maakten we dan ook gekscherend de opmerking dat deze snelle schoenen wel moeten hebben bijgedragen aan de goede telgangpunten in de vijfgangenproef. Voor wie het weten wil: het zijn lichte kunststof schoenen met een ingestikte staaf carbon aan de achterzijde. De schoenen beschermen de hoefballen en kootholte op een goede manier en blijven goed op hun plaats ziten. Voor meer informatie: www.paardendrogist.nl

Wickrath: Tussenfinale - leuk systeem (12 oktober 2008)
Op een relatief kleine wedstrijd waar weinig sport A - ruiters komen, maar waar voor het publiek het toch erg leuk is om zo veel mogelijk goede paarden te zien, is het idee van een tussenfinale een prima systeem. Het werkt als volgt: Sport B - ruiters rijden hun normale selectie. Eén derde van het totaal mag door naar de tussenfinale waar dan ook de sport A - combinaties worden toegevoegd. Deze groep rijdt een voorselectie zoals gebruikelijk bij een normale sport A - proef. De 5 of 6 besten strijden vervolgens in een "normale" finale.

Wickrath: geweldige sfeer en ambiance (12 oktober 2008)
Vorig jaar waren we al gevallen voor de sfeer en de ambiance van dit gemoedelijke verenigingstournooi, maar ook nu was het weer volop genieten. Een uitbundig publiek dat werkelijk op de banken gaat bij goede prestaties, en een staande ovatie voor de finalisten van een uitzonderlijk goede T2 - finale, zijn zo van die dingen die aangeven hoe het er in Wichrath aan toe gaat.
Wij zijn op donderdag vertrokken en kwamen bij schemer aan op een volledig nat terrein, dat was even slikken om die zware combinaties door een soort van drijfzand op zijn plek te krijgen, maar dat is gelukt. Op vrijdag was het direct aan de bak. Manuela had een redelijke töltproef, en behaalde de tussenfinale. De concurentie was echter zeer sterk, en daardoor was de 6e plek net buiten de A - finale het resultaat. Leuk was de terugkeer van Juliet ten Bokum met haar merrie Perna. Nadja Wohllaib met Tún wist met overtuiging te winnen. Nanco behaalde in de viergangen zijn beste seizoenresulaat (5,53 pt.) en in de tölt bereikte hij de B - finale. Fáfnir ontwikkelt zich de laatste maanden in rap tempo. Regelmatig deelnemen aan tournooien is voorwaarde om op normale wijze een wedstrijdproef te kunnen laten zien, in plaats van als een bezetene er van tussen te gaan. Dat doel is dit jaar redelijk bereikt. Manuela heeft op zaterdag nog een verdienstelijke vijfgangenproef gereden met als resultaat 5,93 pt. Het leverde net geen plaats op in de tussenfinale.

Examen Trainer - Instructeur Basis in Deurne (10 oktober 2008)
Afgelopen vrijdag vond in Deurne een examen plaats voor de trainer - instructeurs Basis. In Wickrath kon vervolgens feest gevierd worden, want Eva Beun en Anne Hiemstra behaalden allebei het examen.

Wickrath: laatste seizoen-start (5 oktober 2008)
Vorig jaar reden we 's avonds laat naar Wickrath. In onze beleving kwamen we daar rond 23.00 uur aan. Stik donker, overal paarden en prikweitjes, een redelijk leeg parkeerterrein, midden in de stad, en verder geen mens meer te bekennen. Dan maar de prikweiden opbouwen op het parkeerterrein. De volgende ochtend bij licht bleek het een meer dan goede keuze geweest. Het tournooi bleek een van de leukste wedstrijden van het jaar te worden met een overweldigende sfeer en een uitzinnig publiek. De prestaties van onze paarden bleek toen ook boven verwachting te zijn, dus voor ons alle reden om uit te zien naar komend weekeinde.

Voorbereidingen HOI 2009 in volle gang (5 oktber 2008)
Buiten alle posters die dit seizoen door heel Europa zijn verspreid en de geheel vernieuwde website, is er verder nog niet zo heel veel te merken van een nieuwe Horses On Ice 2009. Echter, achter de schermen wordt al op volle toeren gedraaid om later deze maand echt van start te kunnen gaan met kaartverkoop en gerichte promotie. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de vernieuwde site en daar ook je mening achter te laten in enquete en gastenhoek.

Volop belangstelling voor cursus Nadja & Ralf Wohllaib (5 oktober 2008)
Konden we even geleden schrijven dat er nog een paar plaatsen vrij waren, deze zijn inmiddels allemaal opgevuld. Daar zijn we natuurlijk heel blij, en dat betekent dat het vast gezellige en goed gevulde dagen zullen worden. Voor de echte liefhebber die nu denkt te laat te zijn, altijd nog even bellen. Je weet maar nooit of er nog een plek vrij valt. Deelname is mogelijk vanaf 1 dag.

Nog enkele plaatsen voor cursus Nadja & Ralf Wohllaib (23 september 2008)
Tijdens het laatste weekeinde van oktober geven Nadja en Ralf Wohllaib weer cursus bij ons in Drenthe. Voor de liefhebber zijn er nog enkele (de laatste) plaatsen vrij. Voor wie interesse heeft, stuur nog even een mail en wij informeren je graag over de mogelijkheden van deze cursus. Deelname is mogelijk vanaf 1 dag.

Nieuwe website Horses On Ice binnen paar dagen actief (22 september 2008)
In de afgelopen weken is er hard gewerkt aan de nieuwe website van Horses On Ice 2009. Binnen enkele dagen zal deze site actief worden. Vooralsnog zal er nog steeds ook enige oude informatie te vinden zijn maar dat zal in de komende weken zeker gaan veranderen.

Weekeinde training bij Nadja en Ralf Wohllaib! (22 september 2008)
Zondagavond zijn we thuis gekomen van een heerlijk weekeinde trainen bij de familie Wohllaib. In een werkelijk prachtige omgeving hebben we 2 dagen bijzonder goede paarden mogen rijden en Fylkir na zijn trainingsperiode opgehaald. Nu de komende weken maar voorbereiden op Wickrath het laatste tournooi van dit seizoen om dan af te sluiten met een cursus van dit bevlogen echtpaar eind oktober. Om vervolgens de winter in te gaan naar 2009.

Ásti weer even op rust - Fylkir zondag weer thuis! (17 september 2008)
Afgelopen weekeinde hebben we onze jonge ruin Ásti weer teruggebracht naar zijn begrazingsland bij Floris en Anne Margreet. Na een aantal weken aan het werk te zijn geweest, door Franka grondig beleerd in alle basis-vaardigheden was het tijd om nog even een rustpauze in te lassen. Begin volgend jaar wordt Ásti dan verder doorgereden.
Fylkir was de afgelopen weken bij Ralf en Nadja Wohllaib ondergebracht met als doel deze trainingsstage komend weekend af te sluiten met de Hagener Iceline Fünfgangtag. Helaas gaat dit evenement door gebrek aan deelname niet door. Dus gaan we de komende dagen maar lekker even rijden in Duitsland, en vervolgens keren we weer huiswaarts.

Broekstreek - paarden doen het goed in Meppen - BRD! (7 september 2008)
Dit weekeinde was in Meppen het inmiddels zeer bekende koekentournooi van het IPWN. Een bijzonder gezellige en gemoedelijke wedstrijd met een klein maar enthousiast startersveld. Helaas konden wij zaterdagmiddag niet aanwezig zijn in verband met andere verplichtingen, maar zondag hebben Franka en Nanco met Fóstri, Muska en Fáfnir mee gedaan. De start was een beetje hectisch omdat de inschrijvingen niet helemaal goed overgenomen waren, maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen door een beetje te goochelen met welke proeven we zouden starten. Voor Franka betekende dat een bekende T7 - proef rijden, maar ook voor het eerst een F3 - proef starten. Muska was nog nooit op een wedstrijd geweest. Het resultaat mag er wel wezen. Franka werd derde in T7 en vijfde in F3. Muska wist ook in T7 de finale te behalen maar is uiteindelijk niet gestart omdat Fáfnir zowel in T7 als V5 ook de finale wist te behalen, en het ons beter leek om Muska niet te veel te laten doen op zo'n eerste wedstrijd. Muska werd vierde in de F3 proef. Fáfnir wist in beide finales de eerste plaats te behalen. Toch wel een onverwacht succes. Al met al een leuke zondag met een goed resultaat..

Fylkir op dreef in Grenzdyck - BRD! (3 september 2008)
Het afgelopen weekeinde hebben we genoten van een fantastisch leuke en gemoedelijke wedstrijd op Islandpferde-hof Grenzdyck bij Cilli Beuse. Nanco heeft het hele weekeinde gejureerd met afwisselend goede en minder goede paarden, die zeker enig leven in de brouwerij met zich mee brachten. Opvallend was ook de meer dan goede sfeer binnen het aanwezige juryteam en een enthousiast publiek.
Manuela heeft Fylkir gestart, en na toch wel een aantal maanden tobben vanuit de nasleep in Handorf, vielen gelukkig dit weekeinde de puzzelstukjes weer redelijk goed in elkaar. Het niveau van het voorseizoen zit er weer aan te komen. De eerste proef was T2 met een totaal-score van 6,40 pt. Het juryteam moest uiteindelijk beslissen wie de winnaar van de proef werd omdat er 2 combinaties op de eerste plaats waren geëindigd, helaas viel die keuze op één puntje in het nadeel uit voor Manuela. In de vijfgangenproef F2 was eigenlijk alleen de rentelgang een mogelijk vraagteken. Van de overige 4 gangen waren we wel redelijk zeker dat er scores van ruim boven 6 pt. mogelijk moesten zijn. En dat gebeurde dan ook met uitschieters naar zevens in verschillende onderdelen. En ook de rentelgang was dit keer geen thema meer, per doorgang werd de kwaliteit en uitvoering beter, hetgeen resulteerde in cijfers boven 5,0 pt. In de finale wist Manuela uiteindelijk de eerste plaats te bereiken. Al met al een zeer geslaagd sportief weekeinde. Prettige bijkomstigheid is dat Manuela haar sport - A - drempel voor de vijfgangen in Nederland hernieuwd heeft gereden, en dat zij met het resultaat in T2 in ieder startgerechtigd is voor de DIM van komend jaar.

Afscheid van Demi! (3 september 2008)
Vandaag hebben we afscheid genomen van onze oude hond Demi. Al even geleden hadden we de beslissing genomen om Demi te laten inslapen als zijn gezondheid zodanig achteruit ging dat de kwaliteit van leven in gevaar kwam. Helaas was dat punt afgelopen weekeinde bereikt, en hebben we moeten beslissen om Demi te laten inslapen. Zo'n afscheid is altijd weer pijnlijk en vervelend. Jaren geleden kwam Demi als gezelschapshond voor Sam omdat die oude bobtail zo slecht alleen kon zijn. Naar schatting is Demi 15 jaar oud geworden, een respectabele leeftijd voor zo'n grote hond. Wij zullen Demi herinneren als die vriendelijke makker die altijd onderweg was met zijn speeltjes, of het nou een Wubba was (zie foto index-pagina) of met een appel of wortel die hij had gebietst bij de paarden op stal.

Naseizoen start in Grenzdyck - BRD! (21 augustus 2008)
Het komend weekeinde gaan we nog even cultuur snuiven bij Les Miserables in Rotterdam, maar daarna gaan we toch nog een paar rondjes sturen op diverse toernooien. Het laatste weekeinde van augustus vertrekken we naar Duitsland voor een wedstrijd bij Cilli Beuse, waar Manuela Fylkir start, Eva Beun met haar Bjartur gaat ook mee, en Nanco jureert. Om vervolgens de zondag van het weekeinde daarop naar Meppen te gaan naar het koekentoernooi, waar Nanco en Franka respectievelijk Fáfnir, Muska en Fóstri starten. Derde week september zijn er dan de Hagener Iceline Fünfgang-tagen in Hagen, waar Manuela wederom Fylkir wil starten en Nanco uitgenodigd is om te jureren. Om dan uiteindelijk in oktober met het Indoor-toernooi in Wickrath af te sluiten. We gaan ons vast en zeker nog even vermaken.

Nieuw paard: Muska von Haselrode! (21 augustus 2008)
Sinds gisteren is onze paardenstapel uitgebreid met een nieuw (grijs) paard. Het grappige doet zich nu voor dat we opeens al onze eigen paarden thuis hebben staan, terwijl toch meestal er wel een of zo ergens in een begrazingsland staat. Muska kwam ietwat onverwacht binnenvallen, maar haar eigenaar had al eens eerder aangegeven dat zij haar mogelijk wilde verkopen. Toen dat bericht Manuela bereikte, was het verder snel geregeld. Vooralsnog rijden we Muska zelf nog even door, maar voor een serieuze gegadigde kan deze enigszins eigenwijze merrie wel een heerlijk rijpaard zijn. Muska (1998) is een dochter van Gillingur von Bockholt's Hoff (FEIF gekeurd: 8,11 pt.), uit de fokkerij van de familie Wilms, is vijfganger, en heeft al meerdere nakomelingen.

Ralf & Nadja Wohllaib geven weer cursus -25 & 26 oktober! (18 augustus 2008)
Het laatste weekeinde van oktober, zaterdag 25 en zondag 26, komt het echtpaar Wohllaib opnieuw cursus geven. Bijzonder gegeven hierbij is dat Nadja afgelopen weekeinde tijdens de DIM Duits Kampioen Vijfgangen is geworden. Beiden zijn zeer succesvol in het rijden en begeleiden van paard en ruiter. En worden dit jaar door de IPZV uitgezonden naar de MEM in Italië.
Het is mogelijk om het hele weekeinde of slechts 1 dag deel te nemen. De kosten bedragen € 90,00 per persoon, inclusief koffie/thee, lunch en drinken. De cursus wordt gegeven op het terrein van de familie Holthaus in Spier. Opgave of informatie via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

DIM 2008 - Kaufungen - belevenis om mee te maken (18 augustus 2008)
Het is echt een aanrader om eens mee te doen aan de DIM of om deze te bezoeken. De entourage van Gut Ellenbach in het Duitse Kaufungen is op zich al het bezichtigen waard, maar mee rijden daarnaast is ook echt leuk om te doen. Manuela had zich met Fylkir gekwalificeerd voor T2 en F1. Over de resultaten zullen we het deze keer maar niet hebben, tussen al dat internationale geweld dat daar over de ovaalbaan dendert.
In ieder geval hebben wij een uitermate leuk weekeinde gehad, met mooi weer, fantastische paarden en een schitterende omgeving.
Opvallend tijdens dit Duits Kampioenschap was dat het meerendeel van de individuele cijfers zichtbaar werden gemaakt op een groot TV-scherm. Spannend voor publiek, ruiters en juryleden. In onze ogen een goede ontwikkeling die ook veel stof tot discussie gaf, omdat de individuele cijfers van de verschillende internationale juryleden nogal eens onderscheiden waren.

Ásti - even thuis om aan 't werk te gaan (12 augustus 2008)
Het is al weer vier jaar geleden dat Ásti werd geboren. En de tijd is gevlogen. Gisteren is deze 137 cm grote ruin naar huis gekomen, en vandaag heeft hij zijn eerste rondjes op de longeerkraal met glans doorstaan. Hoezo moeilijk?! De andere ruinen waren druk aan 't spelen, terwijl deze zwartgeboren schimmel zijn eerste rondjes aan de longe liep. Niet onder de indruk van wat er rondom hem heen gebeurde. Rondjes lopen alsof je dat al jaren doet. Franka neemt de komende dagen het werk over, en als het meezit, heeft de jongeman na het weekeinde een zadel op zijn rug. We zullen eens zien hoe dat gaat.

NK - 2008: regenachtig & warm! (12 augustus 2008)
De Nederlandse Kampioenschappen in Oirschot waren een beetje anders dan anders. De start op vrijdag was rommelig en het leek erop of een aantal zaken niet lekker draaiden door het slechte weer. Gelukkig liep vanaf zaterdag de boel weer ouderwets gesmeerd. In ieder geval was het een gezellig weekeinde met veel plezier en flauwekul.
Sportief ging het dit weekeinde iets minder, als je kijkt naar het aantal behaalde finales, maar desalniettemin waren we wel tevreden. Fáfnir kon nogmaals starten in de B - finale van T7. Fóstri presteerde naar behoren. Fylkir had niet helemaal zijn weekend, en had ook te maken met wat pechfouten. Nu komende week nog maar eens proberen op de DIM. We vertrekken komende woensdag al weer, om een ander groots evenement mee te gaan maken.

Youth Cup 2008: Geslaagde NL - missie! (3 augustus 2008)
Enthousiaste verhalen van en rondom de Youth Cup. De Nederlandse afvaardiging heeft goed gepresteerd. . Hiernaast bleek organisatie en terrein een goede ouverture te draaien voor de WK van volgend jaar. De omgeving is in ieder geval prachtig. Dus buiten de paarden lijkt het een absolute aanrader om volgend jaar in de omgeving daar vakantie te vieren.

Lingen: regenachtig maar machtig gezellig! (3 augustus 2008)
We hadden het al op onze frontpage staan, maar deze plaatjes vonden we zo leuk, dat het jammer zou zijn om ze direct in het archief te laten verdwijnen. Daarom nog maar even hier neer gezet. Na regen komt zonneschijn, en natuurlijk het plezier om samen te lachen.

Onze mannen komen op stoom! (29 juli 2008)
Mooie plaatjes om zo maar even te laten zien. Natuurlijk zit er veel werk in om je paarden goed te laten presteren. Het is dan dubbel leuk als Xander ook goede beelden weet vast te leggen, waar het geleverde werk ook tot uitdrukking komt. Wij zijn dan ook altijd enorm blij dat we mogen beschikking over zijn materiaal.

Niedersachsische Meisterschaften in Lingen! (21 juli 2008)
Van de Niedersachisiche Meisterschaften zal ons het weer nog wel het meest bij blijven, de temperatuur was niet eens zo heel slecht, maar de plensbuien die je in korte tijd doorweekten, laten wel een herinnering achter. Echter ook de goede paarden en de vrolijke sfeer met allerlei grappige momenten. En natuurlijk de sportieve prestatie's van veel Nederlandse ruiters die naar dit kampioenschap waren afgereisd, zoals Erik Spee, Jacqueline van den Heuvel, Corien Goldschmidt, Eva Beun, Odette Nijssen, Anne Hiemstra, Arja Schuurmans, Roel Wijmenga en Marjolein Strikkers. Voor de verschillende resultaten verwijzen we graag naar de diverse websites.
Er gebeurde van allerlei grappige momenten, zo werd Odette Nijssen op enig moment aangezien voor de Oma van Anne, om vervolgens 's avonds tijdens de ski-race heel hard te roepen; Ons team heet Odette und Ihr Nachgeburt. Overigens was een Belgisch - Nederlands mannenteam veruit het snelste en mag zich dan ook een jaar lang Niedersachsisch Kampioen noemen. Op de zaterdag-avond was er een "Bad Taste" - party. Een leuk idee van de organisatie, waarbij er inderdaad door een aantal bezoekers veel werk was gemaakt om er op het voordeligst uit te zien. De foto's zullen ongetwijfeld bij Xander op zijn site te bewonderen zijn. In Duitsland is het toch wel min of meer gebruikelijk dat je als ruiter acte de présence geeft bij de openingsparade. Als blijk van dank kregen alle ruiters een roos, en natuurlijk moesten Roel en Nanco weer even raar doen met die roos, en zo'n moment wordt natuurlijk vastgelegd. We hebben daarom ook maar het plaatje even op de site gezet, in afwachting van vast veel meer leuke foto's die komen.
Manuela startte Fylkir in de Vijfgangen F2 en Tölt T2. De vijfgangenproef verliep eigenlijk geheel naar wens tot aan het telgang-onderdeel, daar wilde de puzzel niet geheel in elkaar vallen. De T2 was ok, maar kan ook nog wel iets beter, een vervelende 6e plaats was het toch wel goede resultaat. Nanco zou Fóstri starten maar zag daar op het laatste moment vanaf. Met Fáfnir behaalde hij een goed resultaat in V3 (5.50 pt) en een 2e plaats in T7. Al met een geslaagd weekeinde om op terug te kijken.

Ralph & Nadja Wohllaib geven weer cursus! (21 juli 2008)
Eind oktober (of misschien eerste weekeinde november) komt het echtpaar Wohllaib weer cursus geven. Voor wie interesse heeft, stuur even een e-mail en wij informeren je graag nader.

Sfeerfoto's Xander tijdens Breidablik! (29 juni 2008)
Toch fijn zo'n zwager en broer die een begenadigd fotograaf is. We hebben nog een paar leuke plaatjes van de wedstrijd op Breidablik gekregen. Komende dagen zullen we er wel een aantal op de site zetten. Wel heel toepasselijk de voetbal-wedstrijd tussen de jeugd op zaterdag. Het was natuurlijk de zaterdag van het Nederlands elftal. En ook onderstaande is wel aardig, hoe laat je je het makkelijkst vervoeren? Bij pappa achterop, niet waar!

Breidablik Eéndaagse - Fóstri komt op stoom! (28 juni 2008)
Manuela heeft afgelopen weekeinde Fóstri uitgebracht op de Breidablik . Zaterdag tijdens de training waren we eigenlijk nogal onder de indruk. Voor de wedstrijd was het even afwachten of deze grote sterke ruin zich ook van zijn beste kant zou laten zien. Gelukkig was Xander er om nog enige plaatsjes vast te leggen.

Breidablik Eéndaagse - prima concept! (28 juni 2008)
Op de Breidablik is afgelopen weekeinde een nieuw fenomeen in gebruik genomen. Twee Eéndaagse - wedstrijden achter elkaar. Naar onze mening heeft dit experiment goed uitgepakt, en is een concept dat zeker voor de wedstrijden tussendoor prima kan functioneren. Het geeft een mooie dagvulling en er is meer dan voldoende te zien en te doen.

Breidablik komend weekeinde: 2 x Eéndaagse! (16 juni 2008)
Op de Breidablik is komend weekeinde sprake van een nieuw fenomeen. Er wordt twee dagen achter elkaar een Eéndaagse wedstrijd georganiseerd. Op zaterdag een sport-wedstrijd (A & B - klasse) en op zondag een recreatie-wedstrijd (C & D - klasse). Wij zijn benieuwd hoe dit experiment uitpakt, en of het toch niet aantrekkelijker is om een 2-daagse te organiseren en mee te maken. Manuela heeft Fóstri mee om eens een ander paard te starten. Kww zeggen we dan hier (Kieken wat t wurt).

Weser-Ems-Meisterschaften: Manuela wint SB - T2 (16 juni 2008)
De wedstrijd in Belm was bijzonder gemoedelijk, met een prettige atmosfeer, alhoewel dat niet in het weer tot uitdrukking kwam; zon - regen - hagel - koud en warm kwamen onderweg allemaal voorbij. Toch leden de prestaties er niet onder. Manuela had Fylkir meegenomen om in alle rust te testen in hoeverre hij zijn trainingsachterstand aan het inlopen was. En dat bleek boven verwachting te zijn. In de selectie van T2 een 2e plaats (6,20 pt.), net achter Frank Hinken. En in F2 weer ruim boven 5,50 pt. waren goede resultaten. In de respectievelijke finales resulteerde dat in een 1e en 2e plaats. Het gaat weer de goede kant op. Nanco had Fáfnir meegenomen om verder ervaring op te doen. De selectie van V3 was naar tevredenheid, en in de T7 werd het een B-finale, met nadien zelfs nog een 6e plaats in de A-finale. Fáfnir vindt die rondjes op de ovaalbaan toch wel spannend met zo veel paarden tegelijk in de baan, maar weet zich steeds beter staande te houden tussen al die collega's. Al met al een heerlijk weekeinde met voldoende tijd om uit te slapen en prettige resultaten. Volgend jaar zijn we vast weer van de partij op dit vriendelijke tournooi.

Extra plek in Youth Cup -team voor Nederland (16 juni 2008)
Afgelopen weekeinde werd bekend dat Nederland alsnog een 7e plek heeft om een jeugdruiter af te vaardigen. Was Anne-Jet White tijdens de NK jeugd nog de ongelukkige om op die 7e plaats terecht te komen in de selectie. Nu zit het weer even mee, om alsnog mee te mogen naar Zwitserland.
Youth Cup Team 2008 tijdens NK jeugd

NK-jeugd - spannende ontknoping (12 juni 2008)
Afgelopen weekeinde vond het NK-jeugd plaats op de terreinen van Hestarholt in Lieren. Het bleek een bijzonder spannende ontknoping te worden. Het meerendeel van de kanshebbers was niet helemaal zeker van een plekje in de equipe voor de Youth Cup. De sportcommissaris wist dan ook de spanning tot het allerlaatste moment er in te houden, hetgeen vreugde en verdriet betekende. De equipe bestaat dit jaar uit Letty Stupers, Fabian Brummel, Anne de Lannoy, Robin Kerkhoven, Dieuwertje van Muyden, en Silke Kosse.

NK - jeugd komt eraan!! Spannende ontknoping Youth Cup verwacht (4 juni 2008)
Komend weekeinde zal bij Hestarholt het NK - jeugd van het NSIJP worden georganiseerd, een groot aantal jeugdruiters probeert nog een plaatsje te bemachtigen in het team voor de Youth Cup 2008. Alle kanshebbers zullen dan ook zeker acte de présence geven op dit tournooi. Het zal in ieder geval een spannende aangelegenheid worden. Wij kijken alvast uit naar de prestaties van de ruiters en amazones. Manuela vindt het dubbel spannend omdat een deel van haar lesklanten deelneemt, en mogelijk een kans maakt.
Eens kijken of Xander ook weer van de leuke plaatjes kan schieten. Buiten de foto's op onze homepage was dit er ook één van een vorige keer.

Bewogen IJRN ALV - met prima presentatie maar matige onderbouwing (22 mei 2008)
Op woensdagavond vond in Beilen op manege De Stroomruiters een Bijzondere Algemene Ledenvergadering plaats van IJRN met als doel om te besluiten over een tariefsverhoging die wordt opgelegd door de stichting Hippisch Centrum Exloo (HCE). Het betreft een verhoging van € 10,00 per lid per jaar, dat betekent voor IJRN een kostenstijging van ca. € 4.000,- per jaar. Het bestuur heeft reeds op voordracht van een vorige ALV onderhandeld met het HCE - bestuur over een overbrugging in het eerste jaar. De ALV heeft daarbij ook Stef van der Meulen gevraagd bij dit gesprek aanwezig te zijn, en mogelijk te ondersteunen en te bemiddelen.
Saillant detail in de discussie die door veel aanwezige leden wordt gevoerd, is dat iedereen een mening heeft om eventueel de kosten op de lessende leden te verhalen, maar dat niemand ooit eens goed naar de begroting van IJRN heeft gekeken, waarbij alle leden reeds de lessen ondersteunen, omdat de lessen blijkbaar meer kosten dan dat ze opbrengen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de jeugdlessen. Op zich helemaal niet erg als vereniging, maar wel saillant, dan zouden de leden toch ook een overweging kunnen maken om voor één tientje per jaar extra zowel de lessen te ondersteunen als het gebruik van de accommodatie in Exloo te behouden. Bij de nieuwe constructie mogen overigens alle leden gebruik maken van de accommodatie als deze beschikbaar is, nu zijn dat in principe alleen de rijdende leden (les-klanten). Een ander aandachtspunt is dat alle andere gepresenteerde optie's in ieder geval een zelfde kostenstijging laten zien, maar dat IJRN daarbij vooralsnog wel helemaal opnieuw moet beginnen op een "vreemde" locatie. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere constructies te bedenken die tot een goede oplossing kunnen leiden.
Verder werd duidelijk hoe het huidige bestuur van IJRN in deze hele kwestie staat. Tijdens de stemming bleken de meningen onder de leden nog al verdeeld, en was het een krappe meerderheid die voorlopig in Exloo wil blijven. Het voltallige bestuur stemde overigens tegen, dus voor vertrekken! Het bestuur heeft nu wederom van de ALV de opdracht mee gekregen om haar ideeën die overigens prima gepresenteerd, maar matig onderbouwd waren nader uit te werken. Het betreft dan de mogelijkheden van andere locaties, aanleg van banen en mogelijkheden onderzoeken van terrein en gebouwen in eigen beheer. Voor het einde van het jaar zal hiervoor opnieuw een vergadering bijeen worden geroepen.

Equitana Open Air (EOA) - warm & koud, maar de moeite waard (18 mei 2008)
Afgelopen dagen zijn wij afgereisd naar Neuss (BRD), waar het twee-jaarlijkse beurs-spektakel Equitana Open Air werd georganiseerd. Het bijzondere aan dit evenement is dat het zowel een beurs als een samenvoegsel is van allerlei paarden-evenementen in de open lucht. Barokke paarden, Country & Western, shows en een internationaal IJslander-tournooi vinden plaats op het terrein van de renbaan. Het evenement trekt dan ook veel bekijks, en levert een fantastische atmosfeer op.
Het IJslander-evenement met meer dan 350 starts is dan ook een geslaagd onderdeel van dit evenement. Verscheidene WK - paarden of deelnemers geven acte de presence, waaronder Runa Einarsdottir met Freyr en Frú. Maar ook Ralph Wohllaib die met Eldir recentelijk nog scoorde op het Passchampionat. Hiernaast is er ook voldoende ruimte om de breedtesport (sportklasse C & D) aandacht te geven. Een leuke mix van uitmuntende wedstrijdsport en liefhebbers. Vanuit Nederland waren toch zeker een tiental paarden en ruiters afgereisd om deel te nemen. Odette Nijssen en Anne Hiemstra behaalden in hun diverse proeven finales en presteerden naar vermogen.
Vanuit de Broekstreek waren we met 3 paarden afgereisd. Manuela wilde graag testen hoever Fylkir inmiddels hersteld was van een vervelende blessure. De test viel boven verwachting uit. Was Exloo nog wat matig, dit weekeinde vielen puzzelstukken weer in elkaar, nog niet alles maar de opgaande lijn van het vorige jaar heeft ze weer te pakken, met als beste resultaat een 3e plaats (na de selectie (6,17 pt.)) in de T2 - sportklasse B. Ook de F2 liep volgens verwachting (5,60 pt.). Uiteindelijk bereikte Fylkir een 5e plaats in de A - finale van de T2. Hij was erg vrolijk, en wilde het liefst alles uit de kast halen. Zeker als hij werd ingehaald door bijvoorbeeld Walter Feldmann die zich als eerste had geplaatst en zich kwalificeerde voor de sportklasse A. Het resultaat was daarom iets minder, maar onze meerwaarde zat met name in een vrolijk paard dat vooral erg veel lol had in deze finale. Tevens was Eva Beun mee gegaan met haar jonge ruin Bjartur. Zij startte in V3 en T7. Ze behaalde een prima score in V3 van net boven vijf (5.03 pt.), en ook in T7 werd naar tevredenheid een resultaat neergezet van net onder 5 (4,93 pt.). Nanco bracht Fáfnir uit in dezelfde proeven, met een verrassend resultaat in T7, eerste plaats na de selectie met maar liefst 5,93 pt. Ook de V3 was prima met 5,43 pt. Fáfnir was erg onder de indruk van het hele evenement waardoor hij tijdens de A - finale T7 iets minder bij de les was, maar toch nog een prima 2e plaats behaalde. Al met al kunnen wij terugkijken op een heerlijk evenement, met warme en koude dagen. Een leuke contacten met Duitse en Nederlandse deelnemers. Wij hebben genoten van heerlijke sport met onze paarden.
Nu maar eens kijken hoe de rest van onze kalender er uit gaat zien.

Mooie en gekke plaatjes (14 mei 2008)
We wisten niet dat er bij ons met enige regelmaat een fotomodel hielp, maar de camera van Xander legt van alles haarscherp vast. Om vervolgens ook direct te klikken bij het trekken van een gekke bek, nou ja......

Tropisch Exloo - ongekende temperaturen en goede paarden (12 mei 2008)
Tijdens Exloo International gebeurt er altijd wel iets met het weer, regen - onweer - storm. Alles heeft de revue al wel gepasseerd, maar zo warm als het afgelopen weekeinde is het volgens ons nog nooit geweest. Al met al mag de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd, warm weekeinde.
Het was met recht een International verscheidene Britse deelnemers, waaronder Mike Adams en Smári Slater namen deel met hun inmiddels wellicht bekende paarden Komma en Dropi. De laatste wist met overmacht de T1 te winnen, met cijfers boven 8 voor het snelle tempo. Opvallende andere verschijning was Arja Schuurman met haar ruin Vignir waarmee zij zowel de T2 als V1 wist te winnen. Deze T2 - specialist is beslist een aanwinst in het Nederlandse startersveld.
Manuela met Fylkir presteerde naar verwachting. Franka Struik met Fóstri behaalde zowel in V3 als T7 een finale, met een verdienstelijke 4e plaats in de V3. Nanco met Fáfnir behaalde ook beide finales. In T7 werd het uiteindelijk een eerste plaats na een herkansing tegen Florian Bakels in verband met een ex aeqoo. Leuk detail is dat Fáfnir vorig jaar nog van Florian was, en door hem werd uitgebracht op wedstrijden.

Jeugdwedstrijd Langegracht - zeer geslaagd (5 mei 2008)
Op Hemelvaartdag (1 mei) en de aansluitende vrijdag is er op het Landgoed Langegracht, bij de familie van Steen, het inmiddels gebruikelijke jeugdtoernooi georganiseerd. Maar liefst 50 (jeugdige) deelnemers kwamen aan de start in de verschillende onderdelen. Veel van de deelnemers doen een gooi naar het fel begeerde Youth Cup - ticket dat deze zomer op stapel staat in Zwitserland. Op de donderdagavond werd voor alle belangstellenden een presentatie gegeven door de kersverse Jeugdcommissaris van het NSIJP, Jet Pels.
Over het geheel genomen werd er goed gepresteerd, met als uitschieter de A-finale van de Viergangen V2Y. Hiernaast was het goed om te zien dat ook bij de Vijfgangen jeugdruiters beginnen in te stromen.
Al met al een mooie wedstrijd met een heerlijke, gastvrije sfeer.

Demy is gek op zijn Wubba en Xander test zijn nieuwe camera (28 april 2008)
Onze Demy is al wat ouder, maar nog altijd zeer gesteld op zijn speeltjes. Zijn nieuwste gadget is een Wubba. Dit speeltje vergezelt hem nagenoeg dag en nacht, of het nu buiten is of binnen. Xander testte afgelopen zondag even zijn nieuwe camera, hetgeen voor ons weer een boel leuke plaatsjes opleverde.=

Promotie HOI 2009 (27 april 2008)
Cobie Bikbergen heeft ter promotie van Horses On Ice 2009 jasjes gemaakt met achterop naam en logo. Tijdens de wedstrijd in Handorf vielen ze in ieder geval op, want vele mensen gaven enthousiaste reacties over het afgelopen jaar en hoopten komende keer ook weer van de partij te kunnen zijn. De ontwerper van het logo, Venus van Asperen, is inmiddels ook in het bezit van zo'n grijs jasje. Zij heeft daarmee ook een korte persiflage op het IJslandse lied Fákur besloten, welke te vinden is op You-Tube. De persiflage is overigens ook zeer de moeite waard om te bekijken.

Handorf - Fáfnir 5,40 in V3! (27 april 2008)
Handorf betekent vroeg appél, om 07.45 uur moesten we al starten met een tölt-proef. En of de duivel er mee speelde, alle paarden uit de Broekstreek moesten bij elkaar in een groep. De start was ok, maar na ongeveer 60 seconden vond Bjartur het echt tijd om een vrolijk, niet gecontroleerd galopje er tussen door te gooien met als effect dat we met 3 paarden even aan de hol gingen. Gelukkig zijn er dan nog echte hoeken in een binnenbak, en helpt een cursus signaalrijden van Nadja en Ralph Wohlaib dan ook. Stop is stop. Fylkir was helaas niet fit, en is dan ook niet gestart. Het volgende onderdeel was de V3 - proef(om 19.00 uur). Franka met Fóstri presteerden net onder 5, maar voor een toch wel wispelturige Fóstri met heel veel looplust was dat op dit moment wel ok. Nanco met Fáfnir behaalden een 5,40 punten gemiddeld, naar tevredenheid in de V3 - proef (nieuwe stijl). Al met al was het wederom een leuk evenement met goede paarden en een enthousiast publiek. Veel combinaties probeerden hun A-punten te behalen, en was het leuk om veel mensen na een winterstop weer even te spreken. En om maar even te memoreren, de laatste proef is om 00.30 uur afgelopen. Het zijn soms lange dagen, maar altijd met een enthousiast publiek en leuke paarden.

Handorf komt eraan (21 april 2008)
Afgelopen jaar is Manuela voor het eerst gestart in Handorf, een zeer gemoedelijke indoorwedstrijd in de buurt van Munster. Dat beviel zo goed dat ze in het najaar naar Wickrath is geweest. Een soort zusterwedstrijd van Handorf. Beide wedstrijden hebben samen een soort Cup in het leven geroepen voor de beste combinaties over de verschillende toernooien. We zullen eens gaan ontdekken hoe dat nu in zijn werk gaat. In ieder geval komen er aansprekende namen naar dit hallen toernooi.

Gimsteinn nakomelingen gevarieerde groep!! (21 april 2008)
Tijdens de nationale hengstenkeuring presenteerde de familie Groven een 10-tal nakomelingen van Gimsteinn. Opvallende gelijkenissen in bouw, lange benen en looplust waren waar te nemen. Het was een bont en leuk gezelschap om zo naast elkaar te zien. Wij vonden het leuk om mee te rijden met Fóstri.

Jeugdwedstrijd Langegracht - nog snel even inschrijven!! (21 april 2008)
De Jeugdwedstrijd in Langegracht kan in de komende dagen nog een duwtje gebruiken voor wat betreft het aantal inschrijvingen. De laatste dagen is het aantal deelnemers in ieder geval boven de veertig start gekomen, waarmee de competitie in ieder geval een goede stap vooruit heeft gemaakt. Het belooft als vanouds een gezellige en spannende jeugdwedstrijd te worden. We zijn benieuwd naar de deelnemers.

Nakomelingenshow Gimsteinn frá Skáney (13 april 2008)
Komend weekeinde tijdens de Hengstenkeuring zijn er op zondag ook een aantal show-onderdelen, waaronder een nakomelingenshow van Gimsteinn. De familie Groven heeft zijn best gedaan om een aantal aansprekende nakomelingen uit het hele land naar Oirschot te krijgen om vader en nageslacht te presteren. Fóstri zal ook van de partij zijn.

Open Indoor Exloo - 12 april - (13 april 2008)
Met de Open Indoor Exloo is de aftrap van het wedstrijdseizoen een feit. De komende tijd is het elke week of elke 14 dagen een wedstrijd rijden of jureren. Fylkir startte dit jaar voor het eerst op een wedstrijd. Om even te proberen hoe de stand van zaken is. Nog niet helemaal vlekkeloos verliepen beide proeven, maar in ieder geval kreeg Manuela de bevestiging dat de puzzelstukken wel op hun plaats beginnen te vallen. Over het geheel genomen, waren we wel tevreden met beide proeven, hier en daar hebben we even een wenkbrauw getrokken over de ontvangen cijfers. Met name werd bevestigd dat tölt en rentelgang dicht bij het niveau van vorig jaar zijn. Franka bracht Fóstri uit, ze had een minder gelukkig weekeinde, en wij vonden dat het beter kon, helaas heb je soms van die dagen. Toch kreeg ze nog behoorlijke cijfers. Eva Beun haalde reeds in het voorseizoen één van haar doelen, om met haar nieuwe paard Bjartur boven 5 te scoren in de V3. Nu natuurlijk nog buiten op de baan, en ook in T7. Fáfnir presteerde goed in beide proeven. Hij blijft het moeilijk vinden om andere paarden in te halen of ingehaald te worden. Wellicht goed om nog eens te benadrukken hoe belangrijk het is om collega-ruiters die sneller zijn, de gelegenheid te geven aan de binnenzijde te passeren en zelf aan de buitenzijde van de baan te blijven rijden.
Opvallende buitenlandse gast was Birde Wichert die met haar aansprekende ruin een stijgende lijn laat zien. We komen haar vast nog tegen in het komende wedstrijdseizoen. Bij de jeugdruiters zijn er een aantal opvallende combinaties onderweg naar de top. Fabian Brummel met zijn Brynjar frá Feti had tijdens de eerste 2 Indoor - wedstrijden blijkbaar nog enige start-problemen om op niveau te presteren, maar tijdens de Open Indoor waren alle knopjes duidelijk op de goede plek terecht gekomen. Ook de gezusters White, Anne - Jet en Charlotte, presteren opvallend. Met name Markús frá Fitjum is een verschijning met veel uitstraling.

Open Indoor Exloo - 12 april - volle bak (5 april 2008)
Met de Open Indoor Exloo in het verschiet, lijkt de (echte) aftrap van het wedstrijdseizoen aanstaande. Een aantal kleine Indoor-wedstrijden in het winterseizoen zijn natuurlijk al vooraf gegaan maar in onze beleving is de Open Indoor Exloo traditioneel de start van het wedstrijdseizoen. Het belooft een drukke dag te worden, vanuit de IJRN - competitie deden er al ca. 65 combinaties mee, maar tijdens de Open Indoor zal dit aantal nog eens verdubbelen. Rond de 125 combinaties zullen aan de start verschijnen. Natuurlijk is tijdens de wedstrijd ook de ontknoping van de competitie te verwachten. Het is dit jaar ongekend spannend en er kan nog van alles gebeuren in de stand na de eerste 2 wedstrijden. Het belooft een spannende zaak te worden.

BBQ van Horses On Ice in Haarlem (5 april 2008)
Op zaterdagmiddag 5 april is er een BBQ met alle vrijwilligers van Horses On Ice, een gezellig samenzijn met alle mensen die zich in de vorige twee edities hebben ingezet voor het welslagen van die evenementen. Gelijktijdig zal het voor velen een kennismaking zijn met de nieuwe voorzitter - Peter van Osch. En natuurlijk is het de aftrap voor derde Horses On Ice in 2009. De eerste sponsor-brieven zijn inmiddels verstuurd en de eerste sponsoren hebben zich inmiddels ook al gemeld. Het belooft een gezellige dag te worden om even bij te praten met alle bekenden en te genieten van een hapje en een drankje.

ALV NSIJP - Nieuw bestuur gekozen (30 maart 2008)
Afgelopen vrijdag, 28 maart 2008, was de jaarlijkse ledenvergadering van het NSIJP in De Schakel te Nijkerk. Tijdens de vergadering is een nieuw bestuur gekozen, dat met frisse ideeën leiding gaat geven aan de vereniging. Het voltallige oude bestuur is teruggetreden, zoals ook de planning was. Naast een presentatie van Jan van Muyden over de resultaten van de commissie functioneren NSIJP, werden o.a. de jaarrekening 2007 en begroting 2008 besproken en goedgekeurd. De tarieven 2009 zijn tevens vastgesteld. Langs deze weg wensen wij alle nieuwe bestuursleden succes en plezier toe in hun nieuwe functie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het NSIJP met dit nieuwe bestuur een goede toekomst tegemoet gaat.

Ralf en Nadja Wohllaib geven cursus in zon en sneeuw (25 maart 2008)
Dat Ralf cursus kwam geven, wisten we zeker, dat Nadja daarbij mee kwam als extra ondersteuning was een verrassing. Dat deze verrassing goed uitpakte, mag duidelijk zijn. Wij hebben beide Paasdagen (meestal) in een stralende zon, maar ook regelmatig in een heftige sneeuwbui gewerkt met onze paarden onder de deskundige leiding van eerder genoemden. Wij vonden het een groot succes, en in het najaar zal er zeker een vervolg aan worden gegeven.

Stúfur verhuisd naar Duitsland (22 maart 2008)
Stúfur frá Krúnu is verhuisd naar Duitsland. Zijn nieuwe eigenaar Constanze Abraham was op zoek naar een comfortabel recreatiepaard, dat niet al te groot hoefde te zijn. Laat Stúfur nu niet zo groot zijn, en bijzonder comfortabel dus dat werd de ideale mix. Wij hopen dat Constanze net zo veel plezier beleeft met Stúfur als wij dat in de afgelopen jaren hebben gehad. Wij kunnen ons nog goed herinneren hoe deze kleine smurf geboren werd, en zich als compact klein paard presenteerde.

Indoor Exloo II - ook succesvol (15 maart 2008)
Afgelopen zaterdag, 15 maart 2008, was alweer de tweede wedstrijd van de Indoor - competitie van IJRN. Onze paarden hadden een relatief rustige periode achter de rug. Met een drukke werkweek rondom het vorige weekeinde in Berlijn was er van (echt) rijden niet zo heel veel terecht gekomen. Gelukkig is Franka terug uit Engeland gekomen en die heeft in ieder geval gezorgd voor de broodnodige beweging van de heren. De wedstrijd was eigenlijk weer ouderwets gezellig. De juryleden waren wellicht iets strenger of gematigder in hun cijfers, maar desalniettemin waren we hier wel tevreden over de resultaten. Franka Struik bracht Fóstri uit in T8 (9e plaats), Eva Beun met haar jonge ruin Bjartur bereikte in T8 een vijftiende plek en Nanco bereikte een derde plaats o.a. achter Tom Buijtelaar. In de V3 moest Franka helaas verstek laten gaan, waardoor Nanco zowel Fóstri als Fáfnir startte. De zwarte heren wisten een respectievelijke 5e en 4e plek te bemachtigen. Eva bereikte wedrom een vijftiende plek.

Horses On Ice krijgt Europese titel!!! (9 maart 2008)
Tijdens de geslaagde IJswedstrijd in Berlijn van afgelopen weekeinde is aangekondigd dat Horses On Ice 2009 de titel Europees Kampioenschap mag gebruiken. De overkoepelende organisatie FEIF probeert hiermee ook een draagvlak te maken voor IJslander-evenementen in het winterseizoen. Wij hebben in ieder geval een heerlijk weekendje gehad op een koude ijsbaan en in een bijzondere stad.

IceHorse Berlijn - zeer geslaagd!!! (9 maart 2008)
De organisatie van IceHorse Berlijn is er wederom in geslaagd om voor de derde keer een Top-evenement neer te zetten. Rond de honderd paarden namen deel aan het eerste officiële Europese Kampioenschap voor IJslandse Paarden op IJs. In het Horst-Dohm-IJsstadion kwamen diverse toppers op het ijs. Goede prestaties en snelle tijden werden er gerealiseerd op de ijsvloer. Circa 3000 bezoekers volgden de prestaties van de ruiters met hun ijspaarden, afgewisseld door de opzwepende Braziliaanse drumband Terra Brasil en een Quadrille van de Lótushof.
Onder de deelnemers was ook de Nederlandse Jessie Huijbers met de merrie Mist van de Waaldijk. Jessie haalde de B - finale in de Töltproef. Naar verluid wordt de merrie in dit voorjaar voorgesteld op een grote keuring in het zuiden van Duitsland. We zijn benieuwd naar de resultaten.

Geslaagde HIGH - FEIF - dag IJRN!!! (1 maart 2008)
Zaterdag 1 maart werd op de terreinen van de familie Holthaus in Spier de eerste HIGH FEIF dag van IJRN georganiseerd. Een zestal jeugdruiters trotseerde met of zonder paard storm en wind om deel te nemen. Helaas moesten vier deelnemers vanwege het weer verstek laten gaan. De dag was erop gericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een sportwedstrijd. En hoe kun je met behulp van een aantal trucs en vaardigheden je cijfer op een positieve manier beïnvloeden. Maartje de Haan en Manuela ondersteunden de jeugdruiters door middel van het geven van instructie en Nanco beoordeelde de prestaties. Bijzonder was dat Femke, Lidwien en Myrthe Merel op gastpaarden van de familie Holthaus alsnog mee konden doen, en met succes. Naast het rijden op een onbekend paard was het voor sommigen zelfs de eerste keer dat ze niet op hun eigen paard een wedstrijdproef rijden. Al met al een gezellige en leerzame dag.

Ralf Wohllaib komt cursus geven!!! (18 februari 2008)
Ralf Wohllaib komt in het Paasweekeinde (zondag 23 en maandag 24 maart 2008) 2 dagen cursus geven in Nederland. Op onze uitnodiging komt Ralf een tweedaagse cursus verzorgen. De cursus is geschikt voor meerdere niveau's. Er wordt 2 keer per dag met de paarden gewerkt, zowel onder het zadel als ook aan de hand wordt instructie gegeven. Er wordt gebruik gemaakt van de trainingsfaciliteiten van de familie Holthaus in Spier. Het is mogelijk om daar een prikwei of paddock te maken. Paarden kunnen na gedane arbeid uit dampen op stal. Voor de inwendige mens wordt overdag natuurlijk ook gezorgd. Er zijn nog enige plaatsen beschikbaar. De cursus begint om ca. 9.00 uur en wordt afgesloten rond 17.00 uur. De prijs voor deze 2-daagse cursus is E 175,-.
Voor opgave en/of meer informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ralf is in Nederland vooral bekend door zijn werkzaamheden voor Stoeterij Aldenghoor. Reeds vele jaren neemt hij in Nederland deel aan wedstrijden, en stelt hij fokpaarden op keuringen voor.

Team de Broekstreek opent seizoen in Exloo goed (10 februari 2008)
Op zaterdag 9 februari opende het wedstrijdseizoen met de besloten Indoo Exloo wedstrijd van IJRN. Vanuit onze stal zijn 3 paarden mee geweest. Alle combinaties debuteerden deze wedstrijd. Franka Struik debuteerde op Fóstri in de Indoorcompetitie in T8 en V3. Een verdienstelijke 5e plek, in T8 (5,10 pt.) en een goede score in V3 (5.20 pt.) waren het resultaat. Ondanks wat pechfouten in de viergangenproef een goed uitgangspunt voor het vervolg van de competitie. Eva Beun met haar nieuwe, soms wat onstuimige, jonge ruin Bjartur behaalde nipt de zesde plaats in T8 (5,07 pt.) en een al te enthousiast aangezette 1e ronde galop (overkruist) belemmerden een hoge eindklassering (4,87 pt.). Nanco bracht zijn nieuwe ruin Fáfnir uit in dezelfde proeven. Een verdienstelijke 2e (5,3 pt.) en 1e (5,43 pt.) plaats waren het resultaat. Fáfnir is een wat introvert paard dat ervaring moet op doen in de baan, hij vindt veel zaken nog wat eng, en is daarom soms wat minder te corrigeren maar in Exloo gedroeg hij zich afgelopen weekeinde voorbeeldig. Manuela had de hele dag haar handen vol aan al het secretariaatswerk dat zij op zich genomen had. Het was een leuke en gezellige openingswedstrijd. Ook Cobie Bikbergen was weer van de partij, samen met Nancy Schuurman verzorgde zij de catering van de sportjury en alle vrijwilligers.

Horses On Ice 21 maart 2009 (10 februari 2008)
Er is inmiddels een nieuwe datum geprikt voor een nieuwe editie van Horses On Ice 2009. Op zaterdag 21 maart 2009 wordt voor de derde keer dit evenement georganiseerd.

NL-fotograven scoren bij grote IJswedstrijden (3 februari 2008)
De Nederlandse fotograven Johan van de Wijngaart en Xander Bikbergen scoren beiden met foto's bij de grote IJswedstrijden die in Duitsland en Groot Brittannië binnenkort georganiseerd worden. Zo is een foto van Johan van de Wijngaart gebruikt die gemaakt is tijdens Horses On Ice 2007 van Smari Slater en zijn hengst Dropi. Weliswaar zijn de benen van zowel ruiter als paard slechts zichtbaar, maar het geeft de kwaliteit van de foto nogmaals aan. Van Xander Bikbergen is de foto gebruikt die na Horses On Ice 2006 werkelijk op vele internationale media is getoond. Het is de foto waarop Maaike Burggrafer racet tegen Arjen van der Kieft. Beide foto's zijn bijzonder, enerzijds omwille van de kwaliteit, anderzijds omwille van de sfeer die de foto oproept. Wij feliciteren beiden met hun werk.

Horses On Ice 2009 (3 februari 2008)
Vrijdag 8 februari is er overleg gepland om een mogelijk nieuw evenement in 2009 in de steigers te zetten. Gelijktijdig is dan ook de kennismaking tussen de nieuwe voorzitter, Peter van Osch, en de directeur van de ijsbaan, Ed Hamersma. Binnenkort is er dus meer te melden over een nieuwe editie in 2009, de voorbereidingen gaan dan ook al weer van start.

Sportjurykader opent 2008 met bijscholing (3 februari 2008)
Op zaterdag 2 februari opende het sportjurykader het seizoen met haar jaarlijkse (voorjaars-) vergadering en een bijscholing verzorgt door Herdís Reynisdottir. Het bleek een leuke en zinvolle dag. Volgende week is alweer de start van het wedstrijdseizoen, met de inmiddels traditionele Winter-competitie in Exloo van IJRN.

Voorzitter-wissel Horses On Ice! (22 januari 2008)
Vandaag heeft Bert van der Zalm alle medewerkers/vrijwillegers van Horses On Ice laten weten dat hij terug treedt als voorzitter van de stichting Horses On Ice. In zijn bericht bedankt hij een ieder voor zijn inspanning en steun die hij heeft mogen ervaren in de afgelopen jaren.
Gelukkig is er inmiddels ook een opvolger gevonden in de persoon van Peter van Osch. Zeker geen onbekende in onze IJslander-wereld, en ook meervoudige organisator van grote evenementen met IJslandse Paarden. Wij wensen Peter veel succes en hopen op een meer dan plezierige samenwerking. Maar daar zijn wij eigenlijk al wel van overtuigd.
Langs deze weg willen we Bert bedanken voor zijn voortreffelijke wijze van besturen. Tsjonge, wat was het spannend om die eerste keer te organiseren, en wat waren het telkens weer hoogtepunten als we een mijlpaal weer bereikt hadden. Bert blijft gelukkig betrokken bij de organisatie van HOI, als degene die zorg draagt voor het drukwerk van het evenement.

Inschrijving Indoor-competitie open! (7 januari 2008)
Met de start van het nieuwe jaar is ook de inschrijving voor de Indoor-competitie van Exloo Indoor geopend. Er bestaat dit jaar een mogelijkheid om via IH.com in te schrijven voor de afzondelijke Indoor-wedstrijden maar ook om gelijk voor de hele competitie in te schrijven. Was het de afgelopen jaren altijd zo dat dit alleen met een E-mail inschrijving kon, in 2008 wordt volop gebruikt gemaakt van deze internet-faciliteit.
Vanuit onze stal zullen in ieder geval Fóstri (met Franka) en Fáfnir (met Nanco) aan de competitie gaan deelnemen. Hiernaast zal Eva Beun met Bjartur die regelmatig bij ons traint ook mee rijden. Het belooft als vanouds een spannende en goed bezette indoor-competitie te worden. Wij kijken er in ieder geval naar uit.

Gelukkig Nieuwjaar; op een sportief 2008! (4 januari 2008)
Nu de feestdagen voorbij zijn, en het normale leven bijna weer begint na het weekeinde, wordt het tijd om de blik weer vooruit te werpen. De eerste wedstrijd dient zich met een maand al weer aan. Van veel mensen uit onze omgeving horen we dat het als opwarmertje gebruikt gaat worden voor het buiten-seizoen. Een soort try out zeg maar. Manuela helpt dit jaar Ingrid bij het secretariaat, en ook de eerste voorbereidingen van Horses On Ice 2009 gaan nu van start (datum bepalen, sponsoren benaderen). In de tussentijd gaan we ook nog wel even naar Berlijn om te kijken hoe de IJswedstrijd er daar uit ziet. Kortom, het wordt een meer dan uitdagend jaar op sportief gebied. Wij wensen iedereen de allerbeste wensen.